• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γλυκά
 • Πετιμέζι από σταφύλια

  Είναι η εποχή που τα σταφύλια αφθονούν και όλος ο κόσμος πριστρέφεται γύρω από τη συλλογή, το πάτημα και τη μετατροπή τους σε μούστο και κατόπιν σε κρασί. Αν μπορούμε ας μείνουμε για λίγο στη φάση του μούστου και χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες για την παρασκευή του τον παίρνουμε υποτίθεται έτοιμο και τον μετουσιώνουμε σε κείνο το σκουρόχρωμο πηχτό και ολόγλυκο υγρό το οποίο γίνεται ανάρπαστο σε συνταγές κυρίως για την παρασκευή γλυκών. Το ζωμό αυτόν τον ψάχνουμε με διάφορα ονόματα. Άλλοτε τον αποκαλούμε "βράσμα" και άλλοτε "πετιμέζι". Όπως και να χει πάντως αυτή η θρεπτικότατη πρώτη ύλη συναρπάζει όχι μόνο γευστικά αλλα και κατά την παρασκευή της...Για ανασκουμπωθείτε και ελάτε πάνω από τις κατσαρόλες του Lesvoskitchen που είναι έτοιμες να βγάλουν ζεστό ζεστό το "βράσμα" της χρονιάς..

  Η ποικιλία που χρησιμοποιείται συχνά είναι τα λεγόμενα "ντενεδιά" σταφύλια είτε ροζ είτε άσπρου χρώματος. Χρειαζόμαστε επίσης βρασματόχωμα. Οι παλιοί ήξεραν σε ποια μέρη ακριβώς θα έσκαβαν για να το βρουν. Συνήθως υπάρχει σε μικρούς λακούς και σπηλίτσες ακόμη και σε αγροτικούς δρόμους. Έχει λευκό και γκρι χρώμα και λόγω της σύστασης του είναι ειδικό και συνεισφέρει στο να διαχωριστεί ο μούστος από τα κατακάθια και έτσι να προκύψει μετά από ειδική διαδικασία το βράσμα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή μουσταλευριάς και πολλών άλλων συνταγών. Το βρίσκουμε σε συγκεκριμένες μεριοχές όπως ο Γαβαθάς, η Λιώτα, η Βρίσσα κ.α.
  Παίρνουμε περίπου 20 κιλά μούστο και τα ρίχνουμε σε ένα καζάνι μαζί με 3 φούχτες βρασματόχωμα. Φροντίζουμε να έχουμε βρει ένα κλαδί από κλήμα τη λεγόμενη στη μυτιληνιά διάλεκτο "κλιματσούρα" για να χρησιμοποιηθεί στο ανακάτεμα με σκοπό να κοπεί το φούσκωμα μόλις προστεθεί το βρασματόχωμα. Φυσικά μόλις προκύψει στην επιφάνεια ο αφρός τον αφαιρούμε με μία κουτάλα. Βγάζουμε το καζάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε 8 ώρες για να περάσει το κατακάθι στον πάτο. Μετά από αυτό το διάστημα παίρνουμε το καθαρό υγρό και το βάζουμε σε ένα δοχείο. 
  Το κατακάθι δεν πάει χαμένο και επουδενί στα σκουπίδια. Για να το εκμεταλλευτούμε περαιτέρω με σκοπό την παρασκευή της μουσταλευριάς το βάζουμε σε ειδικό τσουβάλι για να φιλτραριστεί και να προκύψει καθαρός ζωμός. 
  Επιστρέφουμε στο ζωμό που προέκυψε αφού διαχωρίστηκε από το κατακάθι. Τον παίρνουμε και τον ρίχνουμε σε ειδικό σκεύος τον λεγόμενο "βρασματονταβά" για να είναι "απλωτό" και να βράζει καλύτερα. Φυσικά το βράσιμο γίνεται επάνω σε φωτιά η οποία καίει με ξύλα και διαρκεί περίπου 7 ώρες. Το βράσμα είναι έτοιμο μόλις έχει πήξει. Για να διαπιστωθεί αυτό αντιλαμβανόμαστε ένα ελαφρύ τρίξιμο που κάνει μόλις είναι έτοιμο ή παίρνουμε λίγη ποσότητα με ένα κουτάλι και μόλις στέκεται για ώρα επάνω σημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθεί από τη φωτιά. Σημειωτέον ότι 10 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε στο μείγμα που βράζει φρέσκο βασιλικό και "τρισαγί" δηλαδή αμπαρόριζα. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε σε βάζα και το διατηρούμε για καιρό.

  Υποσημείωση: Σε περίπτωση που ζαχαρώσει το βράσμα το αφήνουμε στον ήλιο για 2 με 3 ημέρες για να αραιώσει.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (1 Ψήφος)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή