• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Βόλτα στο χωριό
 • Βόλτα στην απόκοσμη Άργενο

  Μπορεί για κάποιους να μην διακρίνεται καν στο χάρτη, το .όνομα να διαφεύγει εντελώς μνήμης. Ωστόσο άπαξ και περάσεις το Μόλυβο διανύοντας 9 χιλιόμετρα επιπλέον τότε οι εικόνες που θα αποτυπωθούν στο σκληρό δίσκο του μυαλού σου θα σε φορτίζουν πάντα θετικά αλλά και θα σε προκαλούν να την επισκεφθείς ξανά και ξανά. Εκπληρώνοντας την επιθυμία έύρεσης καταφυγίου ηρεμίας και οάσης μοναχικότητας ατενίζοντας το γαλάζιο από ψηλά αλλά και παρεκκλίνοντας από τις εν λόγω αποχρώσεις με αντάξιες πράσινες ανταύγειες με αρώματα από ελιά, πεύκο και θυμάρι η Άργενος μόλις μπήκε αβίαστα στο χάρτη που κοσμούν οι δικές σου αγαπημένες τοποθεσίες απαρτίζοντας τη μαγική έκταση του πάντα ταξιδιάρικου και ασυμβίβαστου πλατανόφυλλου, της Λέαβου.

  Χαϊδεύοντας γεωμετρικά τα πόδια του ορεινού όγκου Λεπετύμνου,  φλερτάροντας επικίνδυνα ανάμεσα σε κοφτερούς βράχους αλλά και επωάζοντας μία ακαταμάχητη ησυχία που δεν εξαντλείται παρά τους 220 κατοίκους της η Άργενος αποτελεί μία χούφτα σπιτιών και ανθρώπων με φόντο αιωνόβιες καστανιές  αλλά και βραχώδη οροπέδια. Παίρνοντας το όνομα της από τον πρώτο κάτοικο και ιδρυτή της ξεκινά να πληρεί τις προδιαγραφές οικισμού με σημείο αναφοράς την πλακόστρωτη πλατεία περιμετρικά της οποίας συγκεντρώνονται μικρά παραδοσιακά καφενεία σερβίροντας μεζέδες και ντόπιες γεύσεις για όλα τα γούστα. Η ενασχόληση των ντόπιων με την κτηνοτροφία οδηγεί σε παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων  με την περίφημη γραβιέρα Αργένου να έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια την δική της γευστική φήμη και εκτός συνόρων της περιοχής. 
  Σημείο κατατεθέν της Αργένου αποτελεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου χτισμένος το 1777 πόλος έλξης πιστών ντόπιων και ξένων. Παράλληλα όντας τόπος κατοικίας του εκ Λέσβου ξακουστού φιλολόγου και γραμματολόγου Γιώργου Βαλέτα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το σπίτι του οι εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενούν σήμερα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και τη Βιβλιοθήκη Λεσβιακών Γραμμάτων. 

  Η....θερμή Άργενος
  Σαν βγαλμένη από τα σπλάχνα της γης η απόκοσμη ομορφιά της περιοχής παραπέμπει στην αναζήτηση του εσωτερισμού που διακατέχει αυτήν τη βραχώδη και κατάφυτη γωνιά. Οι δονήσεις αυξάνονται ενεργειακά όσο πλησιάζει κανείς ακολουθώντας το δρόμο που συνδέει το Μόλυβο με τη Συκαμνιά προς τις παράλιες ιαματικές πηγές με το νερό να αγγίζει σε θερμοκρασία τους 86 βαθμούς. Παράλληλα τα θερμά αυτά ύδατα έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε ανθρακικά και μαγνήσιο και αυξημένη την αντίστοιχη σε ασβέστιο και θειϊκά. 

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (10 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή