Χοιρινές μπριζόλες με χυμό νερατζιού (Πλωμάρι)

Οι Πλωμαρίτες γνωστοί για τα καλομαγειρεμένα πιάτα τους δεν θα μπορούσαν να μην ασπαστούν τα της παράδοσης του τόπου τους που τόσο λατρεύουν ανήμερα Χριστούγεννα...Μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία τρέχουν στα σπίτια τους για να βάλουν τα κάρβουνα στα μαγκάλια...

Διαβάστε περισσότερα...

H κυρά Σαρακοστή

Στη Λέσβο η περίοδος της Σαρακοστής είναι πολύ σημαντική και γαστρονομικά τιμάται δεόντως από πιάτα τα οποία συνδυάζουν φρέσκα ντόπια υλικά με ήθη, έθιμα και παραδόσεις σήμα κατατεθέν της περιόδου αυτής.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Παξιμάδια.Ο άρτος των φτωχών

"Έχεις κα συ κακόμοιρε κουπιά σε μαύρα χάλια που μόλις πέσουν στο νερό λιώνουν σαν..παξιμάδια". Έτσι λένε οι στίχοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου και η ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα υμνεί ένα τραγούδι με ιδιαίτερο τίτλο.

Διαβάστε περισσότερα...

Κρασιά Λέσβου

Το κρασί (οίνος) είναι φλέρτ ,είναι έρωτας ,μέσον επικοινωνίας! Μας συντροφεύει στις ιδιαίτερες στιγμές μας όπως ρομαντικές βραδιές ή επίσημα γεύματα αλλά και σε πιο ξέγνοιαστες περιστάσεις (σε κάποιο κέντρο διασκέδασης – νησί - διακοπές).

Διαβάστε περισσότερα...

"Στειλτά " ή "Ξένια" Μανταμάδου (Αρραβώνα)

Tα κουλούρια αμμωνίας τα "Στειλτά " δηλαδή ή και "Ξ'ένια " μοιράζονταν  μαζί με τους λουκουμάδες  στο χωριό για την αναγγελία του αρραβώνα.Η νύφη πήγαινε στον γαμπρό ένα ταψί με τα συγκεκριμένα κουλούρια και ένα με αμυγδαλωτά.

Διαβάστε περισσότερα...