Βασλόπτα (Βασιλόπιτα) Πολυχνιάτισσα
- Γράφτηκε από: Μαρία Λημναίου
- Σχολιάστε πρώτοι!
Την συνταγή αυτή την βρήκαμε γραμμένη στην καθαρεύουσα. Για ευνόητους λόγους σας τη μεταφέραμε στη δημοτική.
Χοιρινές μπριζόλες με χυμό νερατζιού (Πλωμάρι)
- Γράφτηκε από: Μαρία Λημναίου
- Σχολιάστε πρώτοι!
Οι Πλωμαρίτες γνωστοί για τα καλομαγειρεμένα πιάτα τους δεν θα μπορούσαν να μην ασπαστούν τα της παράδοσης του τόπου τους που τόσο λατρεύουν ανήμερα Χριστούγεννα...Μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία τρέχουν στα σπίτια τους για να βάλουν τα κάρβουνα στα μαγκάλια...
H κυρά Σαρακοστή
- Γράφτηκε από: Αφροδίτη Σταυράκη
- Σχολιάστε πρώτοι!
Στη Λέσβο η περίοδος της Σαρακοστής είναι πολύ σημαντική και γαστρονομικά τιμάται δεόντως από πιάτα τα οποία συνδυάζουν φρέσκα ντόπια υλικά με ήθη, έθιμα και παραδόσεις σήμα κατατεθέν της περιόδου αυτής.
Παξιμάδια.Ο άρτος των φτωχών
- Γράφτηκε από: Αφροδίτη Σταυράκη
- Σχολιάστε πρώτοι!
"Έχεις κα συ κακόμοιρε κουπιά σε μαύρα χάλια που μόλις πέσουν στο νερό λιώνουν σαν..παξιμάδια". Έτσι λένε οι στίχοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου και η ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα υμνεί ένα τραγούδι με ιδιαίτερο τίτλο.
Κάστανο Αγιάσσου
- Γράφτηκε από: Μαρία Λημναίου
- Σχολιάστε πρώτοι!
Ο ορεινός όγκος Ολύμπου έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική περιοχή για τα πουλιά »έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Κρασιά Λέσβου
- Γράφτηκε από: Μαρία Λημναίου
- Σχολιάστε πρώτοι!
Το κρασί (οίνος) είναι φλέρτ ,είναι έρωτας ,μέσον επικοινωνίας! Μας συντροφεύει στις ιδιαίτερες στιγμές μας όπως ρομαντικές βραδιές ή επίσημα γεύματα αλλά και σε πιο ξέγνοιαστες περιστάσεις (σε κάποιο κέντρο διασκέδασης – νησί - διακοπές).
"Στειλτά " ή "Ξένια" Μανταμάδου (Αρραβώνα)
- Γράφτηκε από: Μαρία Λημναίου
- Σχολιάστε πρώτοι!
Tα κουλούρια αμμωνίας τα "Στειλτά " δηλαδή ή και "Ξ'ένια " μοιράζονταν μαζί με τους λουκουμάδες στο χωριό για την αναγγελία του αρραβώνα.Η νύφη πήγαινε στον γαμπρό ένα ταψί με τα συγκεκριμένα κουλούρια και ένα με αμυγδαλωτά.