• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Αμύγδαλο και αρραβώνας - γάμος

  Tα αμύγδαλα συνδέονται και με τον γάμο και τις γαμήλιες τελετές, αντίληψη που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα με τα κουφέτα που προσφέρονται στους γάμους.

  Το αμύγδαλο, συμβολίζει την γονιμότητα, την αφθονία και την ευημερία.Όταν μάλιστα το αμύγδαλο του κουφέτου είναι πικρό , προκύπτει μια ιδιαίτερη γεύση που συνδυάζει την γλυκύτητα της ζάχαρης με την πικρότητα του αμυγδάλου.Aπό πλευρά γεωπονίας, θεωρείται σπόρος από τον οποίο μπορεί να προκύψει μια νέα ζωή, ένα νέο δένδρο.  
  Μικρό σε μέγεθος το αμύγδαλο. Μα είναι καρπός ενός δέντρου που ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα, στις πιο άσχημες συνθήκες και το ευαίσθητο και πανέμορφο άνθος του γίνεται ο προάγγελος της επερχόμενης άνοιξης. Έτσι το μικρό του μέγεθος δεν το εμποδίζει να συμβολίζει την Αναγέννηση και την γονιμότητα και να προσφέρεται στους γάμους με μέλι συνοδεύοντας τις ευχές για υγεία, ευτυχία, βίο ανθόσπαρτο.


  Αρχαίο ελληνικό έθιμο του γάμου. Ανακάτευαν αμύγδαλα και αργότερα καρύδια με μέλι.  Το γλυκό (μέλι - ζάχαρη) και πικρό (αμύγδαλο - καρύδι) συμβολίζουν τις κοινές χαρές και λύπες που θα περάσει το ζευγάρι.Πολύ αργότερα, κατά το 13οαιώνα εμφανίσθηκαν στη Γαλλία τα κουφέτα με αμύγδαλο επικαλυμμένο με ζάχαρη.Βεβαίωςί αυτή η συνήθεια συνεχίζεται και στις ημέρες μας με τη μορφή της μπομπονιέρας ή του βάζου με μέλι και καρύδια (ή αμύγδαλα).

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (3 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή