• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Πρωτομαγιά στο Καγιάνι - Ταξιάρχες(Bίντεο)

  Η ομάδα μας βρέθηκε την Πρωτομαγιά στον αύλειο χώρο των Ταξιαρχών στο Καγιάνι μαζί με ανθρώπους του χωριού φτιάξαμε μαζί στεφάνια. τραγουδήσαμε Μαγιάτικα τραγούδια και μιλήσαμε για τα έθιμα της ημέρας.

  Για τα στεφανάκια τους χρησιμοποίησαν κλαδί , όμως γίνεται και με λάστιχο ή φελιζόλ.Τριαντάφυλλα -1 κουκί με 7 παπούδες (για τύχη και μια τσουκνίδα (για το κακό το μάτι).

  Λυγίστε τα κλαριά ή το σύρμα δημιουργώντας έναν κύκλο, ώστε η μιά του άκρη να καλύψει την άλλη περίπου κατά μια παλάμη και δέστε σφιχτά με σπάγγο ή σύρμα. Κάντε ακριβώς το ίδιο με ένα ακόμα κλαρί, ή κομμάτι σύρμα που σε κάποια σημεία θα περάσετε και θα στερεώσετε, μέσα από τον προηγούμενο κύκλο.Αν έχετε χρησιμοποιήσει σύρμα ντύστε το γύρω γύρω με ξερό χόρτο ή σκοινί για να αποκτήσει ο κύκλος του στεφανιού περισσότερο όγκο. Αν βρείτε λυγαριά ή κληματόβεργες ο σκελετός του στεφανιού σας είναι ήδη έτοιμος.Κόψτε λουλούδια με μακρύ κοτσάνι και δέστε τα με λεπτό σπάγγο πάνω στο στεφάνι, ή περάστε τα ανάμεσα από τα κλαριά, πότε το ένα πίσω από το άλλο και πότε το ένα δίπλα στο άλλο, επικαλύπτοντας κάθε φορά τα κοτσάνια των λουδουδιών και τον σκελετό του στεφανιού, αυξάνοντας τον όγκο του μέχρι όσο εσείς θέλετε.Προσθέστε το κουκί και την τσουκνίδα, φτιάξτε θηλιά μ΄ ένα σκοινάκι στο κέντρο του κύκλου και κρεμάστε το στη πόρτα του σπιτιού αφήστε το  στη πόρτα σας μέχρι του Αι Γιαννιού του θεριστή, που καίμε τα μαγιάτικα στεφάνια στις φωτιές.

  ΕΘΙΜΟ. Αν έχετε ελεύθερο κορίτσι στην οικογένεια ρίξτε στο στεφάνι σιρόπι για να κολλήσει ο "γαμπρός" αλλα και για να ναι γλυκός ο μήνας!

  Πολυμέσα

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (0 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή