• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Του Αγίου Παντελεήμονος

  Λίγες ανάσες πριν το τέλος του μήνα Ιουλίου και ο κύκλος των εορτών συνεχίζεται με αρκετά λαμπρή αυτήν προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονος. 27 Ιουλίου και τα χέρια ενώνονται σε παρακλήσεις, δεήσεις και προσευχές μέσω εσπερινών, λειτουργιών και λοιπών ενδείξεων λατρείας προς το πρόσωπο του "γιατρού των φτωχών" και κατατρεγμένων από πλευράς πίστεως και όχι μόνο. Η Λέσβος γιορτάζει από άκρη σε άκρη και τα όμορφα γραφικά ξωκλήσια αλλά και κεντρικές ενορίες γίνονται πόλος έλξης για πιστούς αλλά και θιασώτες της παράδοσης η οποία ζωντανεύει μέσα από τελετουργικά και λοιπά έθιμα.

  Η ιστορία του Αγίου Παντελεήμονα μετέπειτα προστάτη των αναπήρων και ο οποίος αρχικά ονομαζόταν Παντολέοντας ξεκινά τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια, πόλη γέννησης και καταγωγής του. Ο πατέρας του ειδωλολάτρης η μητέρα του ωστόσο φανατική Χριστιανή και η οποία πέθανε αρκετά νωρίς. Ο πατέρας του έστειλε το νεαρό Παντελεήμων να σπουδάσει ιατρική δίπλα στον Ευφρόσυνο, επιστήμονα της εποχής ενώ στα άδυτα της χριστιανικής πίστεως νουθετήθηκε από τον Άγιο Ερμόλαο που τότε ήταν ιερέας της Χριστιανικής Εκκλησίας στη Νικομήδεια.
  Αντιμετωπίζοντας το δίλημμα ως προς το που να στραφεί από πλευράς πίστεως βίωσε μία ημέρα ένα θαύμα το οποίο του άνοιξε το δρόμο της επιλογής. Βλέποντας στο δρόμο ένα παιδι να πέφτει νεκρό από δάγκωμα φιδιού είπε ότι αν το παιδί με τη βοήθεια του Θεού επέστρεφε στη ζωή τότε θα γινόταν αυτόματα Χριστιανός. Και εγένετο θαύμα κάτι το οποίο ώθησε τον νεαρό γιατρό να ασπαστεί χωρίς ενδοιασμούς το Χριστιανισμό. 
  Η φήμη του ως γιατρού που θεράπευε με την προσευχή τους ασθενείς είχε διαδοθεί παντού φτάνοντας και στα αυτιά του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Μαξιμιανού ο οποίος τον επέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αλαξοπιστήσει αλλά δεν τα κατάφερε να μεταπείσει τον Παντελεήμων να απαρνηθεί τις ήδη γερές ρίζες της πίστεως του. Τελικά με βάση την εκκλησιαστική παράδοση αφού θανατώθηκε ο Άγιος Ερμόλαος ως υπεύθυνος για την μεταλαμπάδευση των χριστιανικών διδασκαλιών στον νεαρό Παντελεήμων ήρθε και η σειρά του. Ωστόσο η ιστορία λέει ότι την ώρα που πήγε να αποκεφαλισθεί από στρατιώτες το σπαθί λύγισε σαν κερί και οι στρατιώτες πίστεψαν στο Χριστό. Εν τέλει και κατόπιν εντολής του Αγίου έγινε η εκτέλεση και η Εκκλησία απέκτησε έναν ακόμη εκπρόσωπο στο στοίβο των αγίων μαρτύρων.
  Η Λέσβος τιμά τον Άγιο Παντελεήμονα από άκρη σε άκρη με τα εκκλησάκια αφιερωμένα στη μνήμη του να είναι παντού διασκορπισμένα. Στο Πέραμα ο ιερός ναός που δεσπόζει εκεί φιλοξενεί όχι μόνο το λαμπρο κατανυκτικό τελετουργικό της Ορθόδοξης Πίστεως αλλά και ένα ιδιαίτερο έθιμο αυτό του "στύλου". Οι κάτοικοι τοποθετούν ένα όσο το δυνατόν πιο μακρύ κορμό δέντρου στην προβλήτα. Στη μια άκρη του, αυτή που βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα, τοποθετούν την ελληνική σημαία.Ο κορμός αλείφεται με γράσο και κατόπιν, ξεκινά ένας πρωτότυπος διαγωνισμός. Νικητής στέφεται αυτός που θα καταφέρει να φτάσει τη σημαία περπατώντας πάνω στον κορμό.
  Μαγικές εικόνες αναβιώνουν κάθε χρόνο και στα ξωκλήσια του νησιού όπως σε αυτό στην μαγευτική παραλία της Τσιχράντας ανάμεσα σε Άναξο και Σκουτάρο καθώς και στο Γαβαθά με τα ειδυλιακά ηλιοβασιλέματα να λούζουν με χρώματα και την ανατολή να βάφει διαφορετικά το γραφικό προσκύνημα του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο δεσπόζει στο κατάλευκο εκκλησάκι το οποίο πάντα αναδύει μυρωδιές θυμιάματος και βασιλικού ανακατεμένα με την αλμύρα που γλείφει ασταμάτητα τα καλοασπρισμένα ντουβάρια. Η θέα του απέραντου γαλάζιου στο γραφικό ψαρότοπο του Γαβαθά ανακατεμένη με την κατάνυξη και το σεβασμό αποτελούν ένα μείγμα ψυχής και νου που καθένας βιώνει αλλιώτικα. Και στην Αγία Μαρίνα ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση ψαλμωδίες και μυρωδιά  μαστίχας και μαχλεπιού από τους παραταγμένους άρτους υποδηλώνουν κάτι από τη μαγεία της γιορτής. Στην Αποθήκα ομοίως η μνήμη του Αγίου φέρνει στη γραφική αυτή αγκαλιά του κόλπου Καλλονής κόσμο και πιστούς από παντού. Και στη Νάπη ανάμεσα στα δεκάδες αφιερωμένα κτίσματα στην Παναγία ένα εξ αυτών ανήκει και στον Άγιο Παντελεήμονα και το οποίο χτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1879. Τέλος στη Μυτιλήνη παρόλη την αντιστρόφως ανάλογη λειτουργία του ο χώρος του κοιμητηρίου του Αγίου Παντελεήμονα στο Βουναράκι βάζει για λίγο τα γιορτινά του.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (1 Ψήφος)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή