• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Ο άγιος που... φανερώνει μυστικά

  Ποιός Χριστιανός δεν τον έχει επικαλεστεί όταν έχει χάσει κάτι? Ποιό σπίτι δεν έχει ψήσει την πίτα του στην γιορτή του?Ποιός δεν έχει πάρει κομμάτι απο την ευλογημένη πίτα με την ευχή του πάτερ: «Θεός σχωρές τη μάνα του Αγίου Φανουρίου», «και του Χρόνου», «βοήθειά σας»....Ομορφα έθιμα που χει τούτη η χώρα...

  Η Φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα προς τιμήν του Αγίου.Είναι ένα έθιμο που έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων.Εξάλλου η παρετυμολογική παρήχηση του ονόματός του Αγίου Φανουρίου με το φαίνω: φανερώνω τον έκανε δημοφιλή στη λαϊκή παράδοση για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων. Μοσχοβολούν οι Εκκλησιές και τα Σπίτια και οι παπάδες δεν προλαβαίνουν να ευλογούν.Η παράδοση λέει ότι η μάνα του Αγίου ήταν μια σκληρή , αμαρτωλή , άπονη γυναίκα.Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.Αυτό είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ'; τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Βέβαια ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπανδρα κορίτσια.

  Η πίτα γίνεται με εφτά ή εννέα υλικά, μια παράδοση που έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και τους Πυθαγόρειους, που μίλησαν για την ιερότητα κάποιων αριθμών.
  Επίσης, τα υλικά είναι νηστίσιμα και αφού η πίτα διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια μοιράζεται στους πιστούς.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (0 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή