• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Οι Ταξιάρχες της Λέσβου

  Ο ναός του Ταξιάρχη  Μανταμάδου είναι μια απ τις εκκλησίες που γιορτάζουν αυτή την ημέρα. Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό και ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα των μοναχών. Γύρω στον 9ο και 10ο αι., το Αιγαίο περιτριγυριζόταν από άρπαγες Σαρακηνούς κουρσάρους, μουσουλμάνους ισπανοαραβικής προέλευσης, που είχαν καταστεί η φοβέρα και η συμφορά των παραλίων οικισμών του νησιού, σε μια επιδρομή τους Σαρακηνοί πειρατές έσφαξαν τους μοναχούς και γλίτωσε μονάχα ένας που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη. Οι Αγαρηνοί τον κυνήγησαν αλλά όταν τον πλησίασαν είδαν μπροστά τους να έρχεται μια μανιασμένη θάλασσα που απειλούσε να τους καταπιεί. Τρομαγμένοι άφησαν τον καλόγερο και έφυγαν. Ο μοναχός Γαβριήλ, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, μάζεψε πηλό και με το αίμα των σκοτωμένων συνάδελφων του έφτιαξε το εικόνισμα του Αγίου. O Ναός του Tαξιάρχη γιορτάζει δυο φορές τον χρόνο. Mια στην κανονική του γιορτή των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου και τη δεύτερη, την Kυριακή των Mυροφόρων, που είναι τα εγκαίνιά του.

  Στο Καγιάνι ο ξακουστός ναός ναός του Ταξιάρχη. Χτίστηκε το 1903 στη θέση όπου προϋπήρχαν παλαιότερα άλλοι δύο ναοί με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Αργυρίου Αδαλή υπεύθυνου και για το Ναό του Αγίου Θεράποντα με τον οποίο έχει αρκετές ομοιότητες. Είναι βυζαντινού ρυθμού «σταυροειδής και σταυρεπίστεγος». Παραπλεύρως του δεξιού ψαλτηρίου δεσπόζει η περίφημη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βασισμένη σε τοιχογραφία προερχόμενη από τις προηγούμενες εγκαταστάσεις ενώ υπήρξε ντυμένη με αργυροκάλυμμα, διαδικασία που προέκυψε από την ευλάβεια των πιστών γύρω στο 1920. Ωστόσο η παράδοση καταγράφει τις μαρτυρίες γυναικών του χωριού οι οποίες έβλεπαν τον Άγιο στον ύπνο τους να ζητά να βγάλουν το κάλυμμα από την εικόνα του. Αυτό συνέβη το 1927 και έκτοτε η επένδυση καλύπτει τη φορητή εικόνα του Αρχαγγέλου που βρίσκεται στο αριστερό κλίτος. Ο Ναός διαθέτει άφθονα ιερά κειμήλια. Ξεχωρίζουν ο περίφημος Σταυρός Αγιασμού φτιαγμένος περί το 1823 αποτελώντας πραγματικό έργο τέχνης, το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο του Επιταφίου καθώς και η επτάφωτος λυχνία προερχόμενη από τον παλαιότερο ναό. Τέλος το κωδωνοστάσιο με την υπογραφή του πρωτομάστορα Δημητρίου Ζέρβα κατασκευάστηκε με πέτρες προερχόμενες από τη Μικρά Ασία ενώ η καμπάνα είναι ρωσικής καταγωγής.

  Ο ναός των «Ασωμάτων». Με το που θα μπει κανείς στα όρια του χωριού Ασώματος ατενίζει με περίσσιο θαυμασμό των επιβλητικό τρίκλητο ναό των Ταξιαρχών με επικεφαλής τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Ασώματο λόγω της άυλης υπόστασης των Αρχαγγέλων. Ωστόσο αυτή η αέρινη φύση των αγγέλων έδωσε το όνομα της στο ξακουστό χωριό του Ασώματου. Ο ναός με τα πρώτα του εγκαίνια να χρονολογούνται περί το 1796, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός και παράλληλα προσεγμένος. Ο περίβολος περιλαμβάνει λιθόστρωτα δρομάκια τα οποία ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε ένα οργασμό λουλουδιών και φυτών με χρώματα και αρώματα μεθυστικά. Εσωτερικά περιλαμβάνει εικόνες και κειμήλια νεότερα και παλιότερα ενώ δέος προκαλεί και η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ασώματου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ναός προϋπήρχε των εγκαινίων του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ταυτότητα και την κουλτούρα του χωριού.

  Στην Βατούσα η εκκλησία του Ταξιάρχη μας δίνει ένα διαφορετικό δείγμα τρίκλιτης ξυλόστεγης με άφθονα μπαρόκ στοιχεία και αξιόλογα δείγματα λαικής ζωγραφικης στην οροφη του.Ιδρύθηκε το 1836 και λειτουργεί ώς ναός του νεκροταφείου.

  Ο Μόλυβος έχει τη σχετική  πρωτοπορία, μιας και  επτά  από  τους τριανταεπτά ενοριακούς της ναούς είναι αφιερωμένοι στους Αρχαγγέλους με κυρίαρχη εκκλησία  την βασιλική του Ταξιάρχη . Χαρακτηρίζεται ως ιστορική καθώς  το 1795 και είναι ένα από τα αξιοπρόσεκτα  αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής.

  Στην Αγιάσο ανηφορίζοντας για το πευκοδάσος  στην κορυφή του λόφου Καστέλι,  συναντάς το ξωκλήσι του Ταξιάρχη Μιχαήλ  με υπολείμματα περιτείχισης βυζαντινού οχυρού ορθογώνιο με παχείς τοίχους εκεί τρέχει πάντα νερό η  μαρμάρινη βρύση με την  στέρνα .

   Στη Θερμή ενδιαφέρον παρουσιάζει στη θέση "Ταξιάρχης τα ερείπια του Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

  Στα Λεύκα - Αγρας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου , με τα παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Ταξιάρχη οπου υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά σκεύη βιβλία  και όμορφα ξυλόγλυπτα εικονοστάσια.

  Στον Παπάδο Γέρας συν αντάς την ιστορική εκκλησία του Ταξιάρχη. Στην ουσία πρόκειται για ένα μνημείο που χτίστηκε από τον Ανεμωτιανό  αρχιμάστορα Στρατήγη Καρέκο το 1836 και έχει την τοιχογραφία του Ταξιάρχη από την παλιά μικρή εκκλησία του 16ου αιώνα.

  Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για μία μεγαλόπρεπη τρίκλιτη Βασιλική, που η οικοδόμησή της ξεκίνησε το 1856 και ολοκληρώθηκε το 1867. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο εσωτερικός διάκοσμος του Ναού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εξωτερική κιονοστοιχία του νάρθηκα, που οι κίονες της προέρχονται από τον αρχαίο ναό της Κλοπεδής καθώς και το επιβλητικό πέτρινο κωδωνοστάσιο χτισμένο τη δεκαετία του 1960. Μαζί με την Παναγία της Αγιάσου θεωρούνται οι μεγαλύτερες Εκκλησίες της Λέσβου.

  Λίγο έξω απ το Κάτω Τρίτος σώζεται το ξωκλήσι του Ταξιάρχη

  Πάμφιλα: Η εκκλησία του Ταξιάρχη στο χωριό Πάμφιλα είναι μια σχετικά μεγάλη και παλιά εκκλησία η οποία βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, δυστυχώς όμως δεν έχουμε κείμενα ή επιγραφές οι οποίες να μαρτυρούν την χρονολογία κατασκευής της .

  Στο χωριό Νάπη , είναι το ξωκλήσι του Ταξιάρχη  Τρουλωτής. Εδώ βρέθηκαν αιολικά κιονόκρανα που προέρχονταν από το αρχαϊκό ιερό της Κλοπεδής και χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό στην ανέγερση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

  Για το τέλος κρατήσαμε το μικρό αλλά πανέμορφο ξωκλήσι του Ταξιάρχη στα Βασιλικά λίγο πιο κάτω απ την αγορά.

   

   

   

   

   

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (0 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή