• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Make coffee not War

  Διαφεντεύει διαθέσεις, διαμορφώνει ψυχολογίες. Επισφραγίζει συναντήσεις, παρακολουθεί εξελίξεις. Ταξιδεύει, χαλαρώνει, διεγείρει, δικαιολογεί. Κυρίως όμως συνωμοτεί με την απόλαυση. Και επιπλέον στην Ελλάδα τείνει να γίνει δημοφιλέστερος από τον απανταχού παρόν ήλιο ίσως και από το απέραντο γαλάζιο των ακτών της. Καφές. Όσες φορές και αν τον προφέρεις άλλες τόσες θα ποθήσεις το άγγιγμα του στον ουρανίσκο σου. Πρωτίστως όμως το άρωμα του για αφύπνιση των αισθήσεων. Το Lesvoskitchen οδηγεί τα βήματα των απανταχού εραστών της καφεΐνης στα χνάρια γητευτών των πιο διάσημων κόκκων του πλανήτη με φόντο αγαπημένα καφέ της πόλης και όχι μόνο. 

   

  1. Ναυάγιο (πλατεία Σαπφούς)
  Εν αντιθέσει με το όνομα του αποτελεί γη της επαγγελίας για όσους αναγάγουν την έξοδο για καφέ σε ιεροτελεστία. Σανίδα σωτηρίας μετά από μία δύσκολη μέρα ή σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή ο βελούδινος καπουτσίνο από τα έμπειρα και εύστοχα χέρια του Μιχάλη Καραμανώλη σερβιρισμένος με τελική πινελιά το αφοπλιστικό χαμόγελο του ετοιμοπόλεμου για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καφέ της HΟ.RE.CA Νίκου Μανεσιώτη από το Αίγιο. Έκαστος αλλά και σε συνδυασμό αποτελούν τον τύπο του barista που δεν αφήνει ποτέ ένα «φλιτζάνι» στην τύχη του. Οκτώ και επτά χρόνια πορείας αντίστοιχα τους δίδαξαν ότι αποτίνοντας φόρο τιμής με καθημερινή συντήρηση στην μηχανή που κόβει και αλέθει τους κόκκους του πολυβραβευμένου ελληνικού εσπρέσο «Taf crema espresso»  της  εταιρείας Ταλούμης αλλά και στο μύλο που φιγουράρει στο κέντρο του μπαρ, μην παραβλέποντας την εποχή αλλά και το φιλτράρισμα του νερού έχεις ένα πραγματικά αξιοπρεπές αποτέλεσμα.  Καπουτσίνο λοιπόν με τον καφέ να βγαίνει από τη μηχανή στους 95 βαθμούς και αφρόγαλα στους 70 με 75 βαθμούς με φρέσκο γάλα “Bariista’s gold”. Παράλειψη όμως η μη δοκιμή του δημοφιλούς «κρύου γαλλικού» κοινώς του «frenchy». Ο υψηλή ποιότητας καφές «Douwe Egberτs» σε δόση freddo καπουτσίνο με κρύο αφρόγαλα καλοδεχούμενος και το χειμώνα.

   

   2. Monkey (προκυμαία Μυτιλήνης)

  Κάθε φορά που αναζητάς έναυσμα για μία όμορφη μέρα ψάχνεις χωρίς σκέψη πίσω από το μπαρ τη φιγούρα του Μάνου. Χαμογελάει και ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο φλιτζάνι σου για απόλαυση στον μίνιμαλ trendy χώρο της παιχνιδιάρας «μαϊμούς» της προκυμαίας. Θεωρώντας ως απαρχή για «καλό καφέ» το χέρι του barista, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα του, αναγάγοντας τον espresso σε ολόκληρη φιλοσοφία με έμφαση στο «πάτημα» του καφέ στη μηχανή με σκοπό το νερό να διεισδύσει ως ένα σημείο απελευθερώνοντας αφειδώς τα έλαια και τα αέρια των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, ο Μάνος Παπουτσάνης εδώ και 9 χρόνια συμπεριφέρεται στον καφέ ως κάτι το ζωντανό. Με σύμμαχο τον λατρεμένο Jacobs 100%Arabica ο οποίος αλέθεται και κόβεται εκεί αφήνει το γάλα να δημιουργήσει την κρέμα του αγκαλιάζοντας κατόπιν βελούδινα τον μυρωδάτο espresso αλλά και τον κλασσάτο καπουτσίνο ο οποίος αν σερβιριστεί με την πικάντικη πινελιά της κανέλλας αυτή θα πρέπει να φτάνει ίσα στο ύψος της μύτης προσφέροντας άρωμα χωρίς πρόσμειξη στη γεύση.

   

   3. Fish Eye (παραλία Επάνω Σκάλας)

  «Make coffee not War”. Και σίγουρα στη «μάχη» του καλού καφέ απώλειες σε γεύση, άρωμα, απόλαυση δεν υφίστανται όταν απέναντι στο φλιτζάνι σου βρίσκεται ο επί 16 χρόνια barista με συμμετοχές σε latte art διαγωνισμούς και καθημερινή εξάσκηση στο μπουφέ του Fish Eye Νίκος Τσιγαρίδας. Hausbrandt  80% Arabica 20% Robusta ο οποίος κόβεται κατά παραγγελία του πελάτη και αλέθεται επί τόπου ενώ περίοπτη θέση στην διαδικασία παρασκευής κατέχει το σωστό «πάτημα» του εσπρέσο στη μηχανή. Φυσικά εξυπακούεται ότι μύλος και μηχανή καθαρίζονται λεπτομερώς κάθε μέρα. Ο Νίκος δουλεύοντας γρήγορα και σταθερά είναι θεατής των αριθμών οι οποίοι αναγάγονται σε πρωταγωνιστές της γεύσης και συνάμα της ικανοποίησης του πελάτη. Το νερό για τον καπουτσίνο αγγίζει αυστηρά τους 90 με 93 βαθμούς ενώ η πίεση στη μηχανή τις 9 bar. Φυσικά ένα φλιτζάνι δεν εξαντλείται μόνο στα σχέδια και χρώματα της πορσελάνης του αλλά κομβικά συνεισφέρει στην απελευθέρωση των αρωμάτων του καφέ αν η θερμοκρασία του αγγίζει και τους 70 βαθμούς.


   

  4. Caprice (Παναγιούδα)

  Έφυγες από το κέντρο της πόλης με την επιθυμία όμως να απολαύσεις τον αγαπημένο σου καφέ. Λίγα χιλιόμετρα εκτός πόλης και να σαι στην Παναγιούδα. Θάλασσα, αεράκι και κυρίως άρωμα φρεσκοαλεσμένου Hausbrandt (80% Arabica 20% Robusta) περιμένοντας στη μηχανή το Γιάννη Αφεντούλη συνιδιοκτήτη του ποδοσφαιριστή της Καλλονής Μιχάλη Κριπιντίρη και barista του καφέ Caprice. Νέος αλλά πλήρως κατατοπισμένος στα μυστικά διαχείρισης της απαιτητικής καφεΐνης, ο Γιάννης λατρεύει το χαμόγελο στα χείλη του πελάτη όταν έχει προηγηθεί η πρώτη γουλιά. Κι αυτό συμβαίνει γιατί στην ιεροτελεστία παρασκευής κάθε λεπτομέρεια κάνει τη γευστική διαφορά. Ο Γιάννης δρα ταχύτατα μόλις το γάλα φουσκώσει αφήνοντας το ίσα 3 δευτερόλεπτα. Κατόπιν το χτυπάει  για να φύγουν οι φυσαλίδες, το γυρνάει για να λειανθεί η κρέμα η οποία θα κοσμήσει τον εκλεπτυσμένο καπουτσίνο που θα ζεστάνει με το άρωμα του τη διάθεση. Επειδή όμως είμαστε δίπλα στο κύμα λαχταρίσαμε καλοκαιράκι. Ε τότε στο πλάνο ως guest ένας περιποιημένος freddo καπουτσίνο ή εσπρέσο. Γάλα με 4- 5 παγάκια σε αργή ταχύτητα και καφές εσπρέσο έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα του παγώματος χάρη σε χτύπημα με 2 παγάκια. Με κανέλα ή χωρίς; Περί ορέξεως..

   

  5.Πάρκο"το"(πάρκο Αγίας Ειρήνης)

  Πιστολέρο. Ενεργοποιεί την απόλαυση διεγείροντας τις αισθήσεις πριν καν η καφεΐνη ξεκινήσει το ταξίδι της με εφαλτήριο τον ουρανίσκο. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Νεράντζο, barista επί 8 συνεχή έτη και παράλληλα δημιουργό πίσω από τον μπουφέ στο καφέ-εστιατόριο «Πάρκο» των πιο ευφάνταστων αλλά και κοινών συνδυασμών που ρέουν στα φλιτζάνια με κοινό παρονομαστή τον αρωματικό «Buondi». Ωστόσο ο ίδιος δηλώνει «ερωτευμένος με το επάγγελμα του» και ότι όσο δυνατό και αν είναι ένα brand name αυτό που αποτελεί κατάθεση στον πελάτη απορρέει από την αγάπη και το μεράκι για τον «καλό καφέ». Μπορεί να αναλύσει γιατί ο latte θέλει συγκεκριμένη εναλλαγή χρωμάτων στο ποτήρι, πως αλληλοσυμπληρώνονται οι σοκολατένιες καταβολές του μοκατσίνο με το αυστηρό και προσεκτικό προφίλ που απαιτεί ο αυθεντικός εσπρέσο, τη βελούδινη υφή του καπουτσίνο αρκεί ο καφές να έχει "κουρνιάσει" στη μηχανή μάξιμουμ μέχρι τους 65 βαθμούς ενώ το αφρόγαλα να σχηματίζει τη βελούδινη κρέμα του στους 45.  Το σίγουρο είναι ότι αν βαρεθείς αναζητώντας νέα οπτικά αλλά κυρίως γευστικά ερεθίσματα ο μπουφές του μαγαζιού θα φιλοξενήσει ταυτόχρονα hot shot σε απίθανες γεύσεις, latte και γαλλικό αλλά και εσπρεσάκια συνοδεία καπουτσίνο με τελείωμα σχέδια της στιγμής.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (3 ψήφοι)
  Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βράσμα σύκων Μύρισε τσουρέκι. Μάθε πού »

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή