• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Της Ζωοδόχου Πηγής (του Βαγγέλη Λαγαρή)

  ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ:
  "Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών."
  Η γιορτή της Ζωοδόχου Πήγης εορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου, είναι η γιορτή της Παναγίας μας γιατί γέννησε και έδωσε ζωή στον αναμάρτητο τον Χριστό Μας.

  Το ιστορικό της γιορτής :
  Ήταν γύρω στα 450μ.Χ, όταν ένας Βυζαντινός στρατιώτης, ονόματι Λέοντας, έκοβε βόλτες σ' ένα μικρό δασάκι στα μέρη της βασιλεύουσας, όταν ξαφνικά βλέπει μπροστά του έναν τυφλό να του ζητάει λίγο νερό για να σβήσει τη δίψα του. Ο Λέοντας προθυμοποιήθηκε να του βρει και να του φέρει νερό. Έψαξε στο δάσος για να βρει νερό αλλά μάταια και έτσι, επέστρεψε λυπημένος, στον τυφλό.
  Τότε όμως, άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει: «Ου χρεών σε, Λέων, αγωνιάν, το γαρ ύδωρ εγγύς», δηλαδή, «Δεν χρειάζεται Λέων να αγωνιάς, να άγχεσαι, να στεναχωριέσαι, το νερό είναι δίπλα σου». Και πάλι ακούει την γυναικεία άγνωστη φωνή να τον προστάζει λέγοντάς του: «Λέων Βασιλιά, πάρε απ' το νερό αυτό και δώσε να πιει να ξεδιψάσει ο τυφλός και κάτι ακόμα, άλειψε με αυτό τα μάτια του και αμέσως θα καταλάβεις ποια είμαι εγώ που σου μιλώ».
  Πραγματικά ο Λέοντας έκανε αυτό που του πρόσταξε η άγνωστη γυναικεία φωνή και αμέσος ο τυφλός είδε. Αλλά ταυτόχρονα "άνοιξαν" και τα δικά του μάτια και κατάλαβε αμέσως πως εκείνη η φωνή που του μιλούσε ήταν της Παναγίας που έκανε αυτό το θαύμα.
  Ακόμη, πιο αξιοθαύμαστο ήταν και η εύρεση της πηγής του σωτήριου αυτού νερού. Αλλά θαύμα ήταν και η επαλήθευση της προσφώνησης από την Παναγία, του Λέοντα , ως Βασιλιά. Διότι πράγματι ο Λέων, το 486 μ.Χ, ανέβηκε στον θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ως Λέων ο Α΄ ο Θράξ, ο επονομαζόμενος και Μακέλλης (457-474), και τον οποίο η Αγία Εκκλησία μας τον τιμά ως Άγιο στις 20 Ιανουρίου.
  Ο Λέων, ως Αυτοκράτορας πλέον, δεν ξέχασε αυτή την στιγμή της ζωής του και θα αναγείρει επί της θαυματουργής πηγής, θαυμάσιο Ναό αφιερωμένο στην Παναγία τη Ζωοδόχου Πηγή για να θυμίζει τις δωρεές της Θεοτόκου προς εκείνον αλλά και όλες τις μεγάλες ευεργεσίες της προς το γένος των ανθρώπων.
  Στην θαυματουργή πηγή αυτού του Ιερού Ναού, βρήκε τη γιατρειά και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α', ο Λέοντας ο ΣΤ' ο Σοφός, η γυναίκα του, η Αγία βασίλισσα Θεοφανώ, ο Ρωμανός Α' ο Λεκαπηνός και η γυναίκα του, ο Πατριάρχης Στέφανος (886-912), ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιωάννης (964-966), αλλά και πλήθος ακόμη, άρχοντες και απλοί άνθρωποι εκεί γιατρεύτηκαν. Μέχρι και νεκρό ανέστησε το αγιασμένο νερό της Ζωοδόχου Πηγής.

  Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (2 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή