Ρυζόπιτα Βασιλικών

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γάλα πρόβειο ή κατσίκας
200 γρ. µυτζήθρα ξερή τριµµένη
500 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 κιλό νερό
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
500 γρ. ζάχαρη
λίγη µαστίχα σκόνη
λίγη κανέλα
125 γρ. βούτυρο από τα οποία τα 50 γρ. αγνό
50 γρ. ελαιόλαδο

Για το φύλλο
250 γρ. νερό χλιαρό
75 γρ. ελαιόλαδο (περίπου όσο ένα φλιτζανάκι του καφέ)
λίγο αλάτι
στη µύτη του κουταλιού λίγη σόδα
περίπου 300 γρ. αλεύρι Αλλατίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουµε το ρύζι µε το νερό και το αλάτι, όχι για πολύ ώρα µέχρι να µαλακώσει λίγο το ρύζι.  Ρίχνουµε µέσα το µείγµα του ρυζιού , το γάλα, τη ζάχαρη και τη µαστίχα .Τα ανακατεύουµε συνεχώς και τα βράζουµε σε σιγανή φωτιά. ΠΡΟΣΟΧΗ: ανακατεύουµε συνεχώς να µη µας κολλήσει.  Όταν πήξει, το κατεβάζουµε και ρίχνουµε το µείγµα σε µια λεκάνη για να κρυώσει, προσθέτουµε τη βανίλια και τη µυζήθρα και ανακατεύουµε. Σε µικρή κατσαρολίτσα λιώνουµε το βούτυρο και το αφήνουµε ωσότου αρχίσει να καίει. Αφού κάψει , περιχύνουµε το µείγµα µας και το ανακατεύουµε µέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Ανοίγουµε το φύλλο. Χωρίζουµε το ζυµάρι σε 2 µπάλες και ανοίγουµε δύο φύλλα. Αν χρειάζεται και άλλο αλεύρι , προσθέτουµε µέχρι να ανοίγει το φύλλο. Το κάτω φύλλο δεν το κάνουµε πολύ λεπτό. Σε λαδωµένο ταψί τοποθετούµε το κάτω φύλλο.
(Πηγή: βιβλίο "Βασιλικά Μαγειρέματα")

Διαβάστε περισσότερα...

Κεφτέδες με κουτσνάδις (παπαρούνες)

1 κιλό παπαρούνες (κουτσ’νάδις)

2 ξερά κρεμμύδια

2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

2 αυγά

Αλάτι
 πιπέρι

Ρίγανη

ελαιόλαδο

αλεύρι για το τηγάνισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις παπαρούνες , τις κόβουμε λεπτές και τις ζεματάμε σε αλατισμένο νερό 5-10΄ λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Μετά τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα ζεματισμένα χόρτα, δύο ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Έπειτα βρέχουμε δύο χοντρές φέτες ή περισσότερο μπαγιάτικο ψωμί, το στύβουμε και το ρίχνουμε θρυμματισμένο στη λεκάνη. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα ζυμώνουμε. Αν έχω χρόνο, βάζουμε τη λεκάνη για μισή ώρα στο ψυγείο, για να γίνει το μείγμα σφιχτό. Αφού πλάσουμε και αλευρώσουμε τους κεφτέδες  ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, το αφήνουμε να κάψει και τηγανίζουμε τα παπαρουνοπιτάρια, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές. Αν θέλουμε, βάζουμε και καυκαλήθρες ή δυόσμο ή άλλα μυρωδικά χόρτα και κύμινο. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ούζο για άρωμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Αρνίσια παϊδάκια με ούζο

Συστατικά
4 μεγάλα παϊδάκια περίπου 1 κιλό
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 κ.τ.γ. πιπέρι
1/2 κ.τ.γ. αλάτι
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
50 ml ούζο

Οδηγίες
Κόβουμε στη μέση το σκόρδο και τρίβουμε το κρέας και από τις δυο πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τα παϊδάκια και από τις δυο πλευρές. Ζεσταίνουμε το ούζο σε ψηλή κατσαρόλα. Το ανάβουμε με φωτιά και το καίμε. Το ρίχνουμε αμέσως στα παϊδάκια και το αφήνουμε να σβήσει μόνο του. Σερβίρουμε αμέσως.

Διαβάστε περισσότερα...

Τηγανιτή κολοκύθα

Κόκκινη κολοκύθα στο τηγάνι. Το εν λόγω πιάτο αποτελεί ένα από τα καλύτερα μεζεδάκια γι αυτήν την εποχή.

Καθαρίζουμε εξωτερικά την κολοκύθα και αφαιρούμε τους σπόρους. Κόβουμε την σάρκα σε σχετικά χοντρά sticks ή κομμάτια βάση του γούστου μας και πασπαλίζουμε καλά με κορν φλάουρ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε. Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει καλά και τηγανίζουμε. Σερβίρουμε σε πιατέλα στην οποία έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.

Διαβάστε περισσότερα...

Κουλουράκια με βράσμα

Βράσμα ή πετιμέζι υπάρχει σχεδόν πάντα διαθέσιμο στο ντουλάπι απομεινάρι του μούστου από σταφύλια ή σύκα. Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί βάση για όμορφα κουλουράκια κατάλληλο συνοδευτικό για τον ελληνικό καφές μας.

ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι νερού πετιμέζι
μισό ποτήρι νερού λάδι
μισό ποτήρι νερού πορτοκαλάδα
μισό ποτηράκι κρασιού κονιάκ ή ούζο
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κουταλιού γλυκού σόδα
κανέλα
τριμμένο γαρίφαλο
αλεύρι όσο σηκώσει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Διαλύουμε στο ούζο ή το κονιάκ τη σόδα και προσθέτουμε ανακατεύοντας. Ψήνουμε αφού πλάσουμε τα κουλουράκι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Διαβάστε περισσότερα...

Γιαουρτλαμάς Βασιλικών

Γιαουρτλαμάς. Πρόκειται για μία γευστική συνταγή από τα Βασιλικά με βάση το αρνάκι ενώ το υλικό που κάνει τη διαφορά στο πιάτο είναι το γιαούρτι.

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αρνάκι γάλακτος
3 αυγά
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι του καφέ χυμός λεμονιού
μισό κιλό γιαούρτι
αλάτι, πιπέρι
βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε καλά το κρέας και εν συνεχεία αφαιρούμε τα κόκαλα. Το τοποθετούμε σε ταψί και περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και η οποία από το γιαούρτι, τα αυγά, το σκόρδο και το λεμόνι καλά ενωμένα μεταξύ τους. Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια, πιπέρι και το ψήνουμε για περίπου είκοσι λεπτά στους 120 βαθμούς. 

Διαβάστε περισσότερα...

Μπακαλιάρος με πράσα Αγιάσου

Μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος με πράσα, πατάτες και ότι άλλο σε λαχανικά θέλουμε για ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο, νόστιμο από την όμορφη Αγιάσο.

ΥΛΙΚΑ
1 πολύ μικρό φύλλο μπακαλιάρο παστό
1 κιλό  πράσα
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι σέλινο
3-4 πατάτες
χυμός ντομάτας
ελαιόλαδο
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι το οποίο έχουμε ψιλοκόψει με τα πράσα και το σέλινο. Προσθέτουμε την ντομάτα, νερό και αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα. Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια και προσθέτουμε σε λίγη ώρα και τον μπακαλιάρο. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου μία ώρα σε μέτρια φωτιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρασολάδες σαγανάκι

"Παρασολάδες" λοιπόν. Πρόκειται για είδος λευκού μανιταριού που απαντά κανείς στη λεσβιακή ύπαιθρο. Τρώγεται τηγανητό αφού πρωτίστως το περάσουμε από κουρκούτι φτιαγμένο από φρέσκα αυγά και τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένο παξιμάδι. Το μέγεθος του είναι αρκετά μεγάλο οπότε πάντα υπάρχει απόθεμα για μία τηγανιά ακόμα. Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Κρητικό ιδιοκτήτη της ταβέρνας "Ουζοθαραπείας" στον Αφάλωνα γι ατη συνταγή και τις πεντανόστιμες φωτογραφίες.

 

Διαβάστε περισσότερα...

μακαρονάδα φούρνου "THEROS"

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. Στριφτάρια "Theros"
250 γρ. μπέικον, ολόκληρο κομμάτι κομμένο σε ορθογώνια κομμάτια
200 γρ. αρακά κατεψυγμένο 
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο χοντρό
150 γρ. γραβιέρα  Μυτιλήνης  τριμμένη χοντρή (μπορείτε να βάλετε μόνο κεφαλοτύρι αν σας αρέσει η ένταση της γεύσης του)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την ελαφριά μπεσαμέλ
50 γρ. βούτυρο 
50 γρ. αλεύρι
700 γρ. γάλα
1/16 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

1. Ετοιμάζετε το μπέικον. Το κόβετε καταρχάς σε ορθογώνια κυβάκια. Σε τηγάνι με χαμηλή φωτιά βάζετε μια κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνετε το μπέικον μέσα. Σοτάρετε επί 8-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο χοντροκομμένο είναι το μπέικον και πόσο δυνατή η φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα κομμάτια του μπέικον και να φύγει το περισσότερο λίπος. Αφαιρείτε με προσοχή το μπέικον απ' το τηγάνι, σε μπολ με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το έξτρα λίπος.

2. Ετοιμάζετε τον αρακά. Παράλληλα με το προηγούμενο βήμα, βάζετε νερό της βρύσης σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετείτε πάνω στη φωτιά. Ρίχνετε στο κρύο νερό, τον κατεψυγμένο αρακά. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, σβήνετε τη φωτιά, σουρώνετε το περιεχόμενο και κρατάτε τον αρακά σε ένα μπολ.

3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180º C

4. Ετοιμάζετε την ελαφριά μπεσαμέλ. Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ήπια φωτιά σε ένα κατσαρολάκι και μόλις λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με ένα σύρμα και προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα συνεχίζοντας να ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια αραιή σάλτσα. Προσθέτετε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.

5. Ετοιμάζετε τα στριφτάρια.Σε τουλάχιστον 4 λίτρα νερό που κοχλάζει, προσθέτετε μια γενναία δόση αλατιού και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε. Τα αφαιρείτε ένα λεπτό πριν τον συνιστώμενο χρόνο βρασμού και τις ρίχνετε στο ταψί όπου και θα ψηθούν στο φούρνο.

6. Αναμιγνύετε τα συστατικά. Προσθέτετε το μπέικον, τον αρακά, την μεγαλύτερη ποσότητα απ' τα τριμμένα τυριά και τη μισή περίπου μπεσαμέλ και τα ανακατεύετε στο ταψί. Αφού μοιραστούν τα υλικά, συμπληρώνετε από πάνω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, το τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

7. Ψήνετε τις ταλιατέλες φούρνου στους 180ºC επί 35′ σε μεσαίο ράφι, μέχρι ν' αρχίζει να ροδίζει ελαφρά η μπεσαμέλ από πάνω. Γυρνάτε τον φούρνο σας στο γκριλ για τα τελευταία 2-4 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα και κριτσανιστή υφή από πάνω, χωρίς να στεγνώσουν τα ζυμαρικά στο κέντρο του ταψιού. Βγάζετε αμέσως μετά το ταψί με τα έτοιμα ζυμαρικά, απ' τον φούρνο.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ!

Τα ζυμαρικά φούρνου χρειάζονται πριν σερβιριστούν, περίπου 10-15 λεπτά να ηρεμήσουν εκτός φούρνου, ώστε να δέσουν τα υλικά και βέβαια να πέσει η θερμοκρασία σε επίπεδα που τα καθιστούν βρώσιμα. Αν όμως τα αφήσετε παραπάνω όλα τα ζυμαρικά έχουν την τάση να κρυώνουν γρήγορα και να στεγνώνουν. Οπότε, σεβαστείτε τους ιδανικούς χρόνους και σερβίρετε κόβοντας με το μαχαίρι και με σπάτουλα, από το ταψί σε κάθε πιάτο. Σηκώνουν μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.
Διαβάστε περισσότερα...

Βλιτοκεφτέδες (Γιαγιά Ρήγινα)

ΥΛΙΚΑ
Βλήτα 500γρ.
Φέτα 300γρ.
Κρεμμύδι 1 μέτριο
Σκόρδο 4 σκελίδες
Αυγό 1τμχ.
Φαρίν απ
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάμε τα βλήτα, κρυώνουμε και στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας να φύγουν τα ζουμιά. Τα ψιλοκόβουμε
Σε μπώλ ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε όσο φαρίν απ χρειάζεται για να πάρουμε έναν πηχτό χυλό.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι
Διαβάστε περισσότερα...

Φασολάκια με κρέας


Όσο υπάρχουν φρέσκα φασολάκια ή αλλιώς στη διάλεκτο της κουζίνας των Λέσβιων "φασούλες" ένας υπέροχος συνδυασμός τους είναι αυτός με κρέας και κατά προτίμηση μοσχάρι.

ΥΛΙΚΑ
1/2  κιλό μοσχάρι
1 κιλό φασολάκια καθαρισμένα
2 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
1 κιλό ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 κούπα λάδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι –Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια. Όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να μισοψηθεί. Το σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό. Κατόπιν στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι, προσθέτουμε  τις ντομάτες , το κρέας, τα φασόλια, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 2 ποτήρια από το ζωμό του κρέατος και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σαλιγκάρια στιφάδο κυρά Αρχοντούλας

Τα πρώτα σαλιγκάρια του φθινοπώρου έγιναν ανάρπαστα από τις καλονοικοκυράδες οι οποίες τα εκμεταλλεύονται κάθε χρονιά με τρόπο παραδοσιακό και πεντανόστιμο. Η κυρά Αρχοντούλα με καταγωγή από τη Γέρα και μόνιμη κατοικία πλέον στον Αφάλωνα κατάφερε να βάλει σε πειρασμό όλη τη γειτονιά με τη μυρωδιά από γιαχνιστά σαλιγκάρια στιφάδο. Καλό φθινόπωρο με μία συνταγή που θα ξετρελάνει τους καλοφαγάδες…

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σαλιγκάρια
1,5 κιλό κρεμμύδια στιφάδου
φρέσκια ντομάτα
1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πατάτα
μισό κυδώνι
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο
1 βαγιόφυλλο
1 καρότο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και τα βάζουμε σε νερό να βράσουν. Το αλλάζουμε τρεις φορές. Εν συνεχεία πλένουμε ξανά τα σαλιγκάρια και τα τρίβουμε με αλεύρι και ξύδι. Ζεματάμε τα κρεμμύδια και αφού τα ξεφλουδίσουμε τα βάζουμε να βράσουν σε νερό για περίπου μία ώρα σε χαμηλή φωτιά. Κόβω ένα κρεμμύδι και μαζί με τα σαλιγκάρια τα γυρίζω σε νεράκι. Προσθέτουμε λάδι και την ντομάτα και τα γιαχνίζουμε ξανά. Κατόπιν τα αφήνουμε να βράσουν για καμιά ώρα. Τα σουρώνουμε και στο ζουμί βάζουμε να βράσουν κρεμμύδια, κυδώνι, πατάτα και καρότο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά σε τούλι και ρίχνουμε τα σαλιγκάρια σβήνοντας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Στο τέλος τα βάζουμε σε ταψί και κατευθείαν στο φούρνο για δεκαπέντε λεπτά για να δέσει η σάλτσα.

Διαβάστε περισσότερα...

Χάχλες

 
Τραχανάς ξυνοχοντρός (Χάχλες δηλ. βαρκούλες) 
 
Υλικά και Εκτέλεση
 
Πολύ ξινό γάλα + πλιγούρι στεγνό ή με χοντραλεσμένο σκληρό σιτάρι βρασμένο. 
Προσθέτω λίγο αλάτι, και : 
Τα ζυμώνω μαζί όλα μαζί καλά σε μια καλή ζύμη ψωμιού και την αφήνω να ξεκουραστεί 1 ολόκληρο βράδυ. 
Πλάθω βαρκούλες , και διάφορα σχήματα π.χ. , καραβάκια γλάστρες, κ.λ.π.
και τα ξεραίνω 3 ημέρες, πολύ καλά στον ήλιο να γίνουν σαν πέτρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Τυροβόλι

 
ΥΛΙΚΑ:
 
• 5 κιλά γάλα, κατά προτίμηση κατσικίσιο
• 2 κουταλιές γλυκού πυτιά ή μαγιά
• λίγο αλάτι μέτρια χοντρό (No 2)
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
              
• Αρμέγουμε 5 κιλά γάλα, το σουρώνουμε με σουρωτήρι και τουλουπάνι (τυροπάνι) από πάνω και το ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. 
 
• Αφού το ζεστάνουμε λίγο, για να μην κόψει, ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού πυτιά (λεσβ. μ’λί) ή μαγιά. Έπειτα το αφήνουμε μία ώρα με σβηστή φωτιά, μέχρι να πήξει. 
 
• Το ανακατεύουμε, το μαζεύουμε με τρυπητή κουτάλα ή το σουρώνουμε και το βάζουμε στο τυροβόλι.
 
• Την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το τυροβόλι, το αλατίζουμε ελαφρά με ημίχοντρο αλάτι και το αφήνουμε να ξεραθεί
 
 
 
• Το τυρόγαλο που απομένει μπορούμε να το φτιάξουμε μυζήθρα, προσθέτοντας γάλα  ή να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε την άρμη της φέτας 
Διαβάστε περισσότερα...

Συκόπιτα

 
Υλικά
250 γρ. ξερά σύκα
125 γρ. κοπανισμένα καρύδια
4-5 κ.σ ζάχαρη
5 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό
1 ποτήρι ζεστό νερό
1 κ.σ. κονιάκ
250 γρ. αλεύρι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
½ κ.γλ. κόλιαντρο σε σκόνη
½ κ.γλ. πιπέρι
 
Παρασκευή
Ψιλοκόβετε τα σύκα και τα βάζετε να μουλιάσουν στο νερό μαζί με το κονιάκ. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτετε το αυγό, τα σύκα μαζί με το νερό και το κονιάκ τους, τα καρύδια, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το πιπέρι και το κόλιαντρο. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψί ελαφρώς λαδωμένο και αλευρωμένο και ψήνετε στους 175° C για μία περίπου ώρα. 
Διαβάστε περισσότερα...