Χάχλες

 
Τραχανάς ξυνοχοντρός (Χάχλες δηλ. βαρκούλες) 
 
Υλικά και Εκτέλεση
 
Πολύ ξινό γάλα + πλιγούρι στεγνό ή με χοντραλεσμένο σκληρό σιτάρι βρασμένο. 
Προσθέτω λίγο αλάτι, και : 
Τα ζυμώνω μαζί όλα μαζί καλά σε μια καλή ζύμη ψωμιού και την αφήνω να ξεκουραστεί 1 ολόκληρο βράδυ. 
Πλάθω βαρκούλες , και διάφορα σχήματα π.χ. , καραβάκια γλάστρες, κ.λ.π.
και τα ξεραίνω 3 ημέρες, πολύ καλά στον ήλιο να γίνουν σαν πέτρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Τυροβόλι

 
ΥΛΙΚΑ:
 
• 5 κιλά γάλα, κατά προτίμηση κατσικίσιο
• 2 κουταλιές γλυκού πυτιά ή μαγιά
• λίγο αλάτι μέτρια χοντρό (No 2)
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
              
• Αρμέγουμε 5 κιλά γάλα, το σουρώνουμε με σουρωτήρι και τουλουπάνι (τυροπάνι) από πάνω και το ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. 
 
• Αφού το ζεστάνουμε λίγο, για να μην κόψει, ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού πυτιά (λεσβ. μ’λί) ή μαγιά. Έπειτα το αφήνουμε μία ώρα με σβηστή φωτιά, μέχρι να πήξει. 
 
• Το ανακατεύουμε, το μαζεύουμε με τρυπητή κουτάλα ή το σουρώνουμε και το βάζουμε στο τυροβόλι.
 
• Την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το τυροβόλι, το αλατίζουμε ελαφρά με ημίχοντρο αλάτι και το αφήνουμε να ξεραθεί
 
 
 
• Το τυρόγαλο που απομένει μπορούμε να το φτιάξουμε μυζήθρα, προσθέτοντας γάλα  ή να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε την άρμη της φέτας 
Διαβάστε περισσότερα...

Συκόπιτα

 
Υλικά
250 γρ. ξερά σύκα
125 γρ. κοπανισμένα καρύδια
4-5 κ.σ ζάχαρη
5 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό
1 ποτήρι ζεστό νερό
1 κ.σ. κονιάκ
250 γρ. αλεύρι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
½ κ.γλ. κόλιαντρο σε σκόνη
½ κ.γλ. πιπέρι
 
Παρασκευή
Ψιλοκόβετε τα σύκα και τα βάζετε να μουλιάσουν στο νερό μαζί με το κονιάκ. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτετε το αυγό, τα σύκα μαζί με το νερό και το κονιάκ τους, τα καρύδια, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το πιπέρι και το κόλιαντρο. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψί ελαφρώς λαδωμένο και αλευρωμένο και ψήνετε στους 175° C για μία περίπου ώρα. 
Διαβάστε περισσότερα...

Ιρίκια τουρσί

Η ξινή γεύση τους είναι πάντα αφάνταστα ηδονική. Μουδιάζει τον ουρανίσκο και σε κάνει να μην θέλεις να φας μόνο ένα. Τα κορόμηλα εδώ στη Λέσβο τα ψάχνεις ως «ιρίκια» και τα απολαμβάνεις κατευθείαν από το δέντρο. Ωστόσο μία βόλτα στον Αφάλωνα μας έκανε να ανακαλύψουμε έναν ευφάνταστο μεζέ για ούζο. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε μέχρι να δοκιμάσουμε πόσο ζουμερό και νόστιμο θα ήταν το «ιρίκι τουρσί»… Και όμως συμβαίνει στη γαστρονομία της Λέσβου να εκπλήσσεται κανείς πάντα ευχάριστα…
Εκτέλεση
Γεμίζουμε μία μεγάλη γυάλα με νερό και ρίχνουμε τρεις κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι. Βάζουμε μέσα τα ιρίκια και τα αφήνουμε για πέντε ημέρες. Από κει και μετά είναι έτοιμα γα κατανάλωση.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ουζομεζές της ημέρας.Κολοκυθοκεφτέδες (Έλλης - Άντισσα)

Υλικά: 

1κιλό κολοκυθάκια 
30 περίπου κολοκυθοανθούς (κολοκυθολούλουδα) 
Δυόσμος (όσο επιθυμούμε) 
1 κρεμμύδι (προαιρετικά) 
300 γραμμάρια τυρί φέτα
 Αλάτι (προαιρετικά λόγω του τυριού)
 Πιπέρι Μπόλικο 
ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα) 
3 αυγά 
4 με 5 κουταλιές αλεύρι
 
Εκτέλεση: 
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, χοντροκόβουμε τους κολοκυθοανθούς και ανακατεύουμε μαζί με όλα τα άλλα υλικά, δημιουργώντας έναν παχύρευστο χυλό.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ουζομεζέδες της Κυριακής , Σαλάτα με αλμυρίκια

Υλικά 

1 ματσάκι αλμυρίκια
1 μικρή ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη στην μέση
4 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό

 

Εκτέλεση

Μαζεύουμε τα αλμυρίκια από βραχώδεις ακρογιαλιές, ξεδιαλέγοντας τα τρυφερά μόνο κλωναράκια. Τα πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και τα βάζουμε να βράσουν σ’ ένα κατσαρολάκι, σε δυνατή φωτιά για 5’. Τα στραγγίζουμε καλά σ’ ένα σουρωτήρι και τα τοποθετούμε σ’ ένα γυάλινο βαζάκι, γεμίζοντάς το με διάλυμα ½ νερό και ½ ξίδι. Τα αλμυρίκια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2 – 3 μήνες.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα μας, αφαιρούμε τους σπόρους και τα πολλά νερά από την ντομάτα και την βάζουμε σε ένα μούλτι με το ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι & και το πιπέρι. Χτυπάμε καλά.
Σερβίρουμε βάζοντας τα αρμυρίκια σε ένα πιάτο και τα περιχύνουμε με την σάλτσα μας.

Διαβάστε περισσότερα...

«μουδιαστήρα» με ντομάτα και σκόρδο

Η μουδιαστήρα είναι ένα είδος σαλαχιού το οποίο ωστόσο γίνεται πρώτης τάξεως μεζές.

Aφού γδαρθεί και κοπεί σε κομμάτια, μπαίνει σε τρελό χορό μέσα σε καυτό ελαιόλαδο για να τηγανιστεί ελαφρά. Κατόπιν φρέσκια τριμμένη ντομάτα συναντά με τα αρώματα και τους αλμυρούς χυμούς της, την σάρκα του ψαριού, ενώ κορωνίδα στην προετοιμασία αποτελεί η προσθήκη σκόρδου και ψιλοκομμένου μαϊντανού από το μποστάνι της πίσω αυλής.

Διαβάστε περισσότερα...

Μυδοπίλαφο με πιπεριές

Υλικά: 

1/2 κιλό ψίχα μυδιών
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
2 μικρά ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μακρόστενη πράσινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
1 κόκκινη πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μπαστουνάκια
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι για πιλάφι
5 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
1/2 φλιτζανιού του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση: 

Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια και τα βράζουμε με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό για 2 λεπτά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια με τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το νερό, μέσα στο οποίο έχει υπολογισθεί και ο ζωμός από τα βρασμένα μύδια, τον κρόκο Κοζάνης και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει, ώσπου να ψηθεί το ρύζι. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ρίχνουμε τα μύδια, τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Διαβάστε περισσότερα...

Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Συστατικά:
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας και λίγη φρέσκια ντομάτα σε φέτες ή κονσέρβα
3 κοτσάνια σέλινο
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα καγιέν και λίγο θυμάρι

Οδηγίες:
Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
1. Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση.
2. Σουρώνουμε και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μισογίνουν για 45-60 λεπτά. Τα στραγγίζουμε
3. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο.
4. Προσθέτουμε το σέλινο, το μαϊντανό, τα καρότα και τη συμπυκνωμένη ντομάτα, που έχουμε διαλύσει με νερό, το αλάτι, το θυμάρι, το καγιέν και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
5. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη φρέσκια ντομάτα και από πάνω τη σάλτσα που φτιάξαμε με λίγο λάδι. Τα μαγειρεύουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Τρώγονται ζεστά ή και κρύα.
Tips
Τρώγονται πολύ ταιριαστά με φέτα 

Διαβάστε περισσότερα...

νηστισιμη συνταγή ημέρας :Αγγινάρες αλά πολίτα

  • Υλικά
  • 12 αγκινάρες(φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  • 4 καρότα σε ροδέλες
  • 4-5 μεγάλες πατάτες
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμό λεμονιού
  • αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Αν οι αγκινάρες μας είναι φρέσκες τις καθαρίζουμε,αφαιρώντας το κοτσάνι τους και τα εξωτερικά φύλα
  • Κόβουμε τις άκρες από τα υπόλοιπα φύλλα,με ένα μαχαίρι βγάζουμε το χνούδι τους και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με τον χυμό των λεμονιών και νερό για να μην μαυρίσουν
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά
  • Ρίχνουμε τις αγκινάρες,τα καρότα,τον άνηθο,αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε συμπληρώνουμε λίγο λεμόνι
  • Προσθέτουμε ζεστό νερό ,τόσο ώστε να σκεπάζονται οι αγκινάρες και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά
Διαβάστε περισσότερα...

Σπανακόρυζο

  • Υλικά
  • 1 κιλό σπανάκι (καθαρισμένο,πλυμένο και χοντοκομμένο)
  • 1 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 χούφτες ρύζι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Λεμόνι
Εκτέλεση:
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο,ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να σοταριστούν
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί
  • Συμπληρώνουμε 1 ποτήρι νερό,το ρύζι,αλάτι,πιπέρι,τον άνηθο και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά(αν το ρύζι είναι λίγο σκληρό προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα)
  • Σερβίρουμε με μπόλικο λεμονάκι
Tip:Μπορούμε αντί για λεμονάτο να κάνουμε το σπανακόρυζο κοκκινιστό προσθέτοντας 2 κ.σ πελτέ την ώρα που το βράζουμε
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου δίχως μπακαλιάρο σκορδαλιά δε γίνεται. 

Πώς θα ξαλμυρίσεις σωστά τον παστό μπακαλιάρο??
 
 

1ον

Πολύ καλό ξέπλυμα

Ξεπλένουμε το μπακαλιάρο καλά και απομακρύνουμε τρίβοντάς τον με τα χέρια το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Στη συνέχεια τον κόβουμε σε κομμάτια.

2ον

Σωστή προετοιμασία

Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό, με την πέτσα να είναι προς τα πάνω. Προσέχουμε έτσι ώστε το ένα κομμάτι να μην είναι πάνω στο άλλο και συμπληρώνουμε με νερό αν χρειάζεται, έτσι ώστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να καλύπτονται πλήρως. Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.

 

3ον

Αλλάζεις το νερό

Ανά 4 με 6 ώρες αλλάζεις το νερό με φρέσκο. Σε γενικές γραμμές για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος πρέπει να αλλάξεις νερό 3 φορές την ημέρα και να τον αφήσεις στο νερό για ένα 24ωρο τουλάχιστον. Το μυστικό για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος είναι η αλλαγή του νερού, μη το ξεχνάς.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα...

Μπακαλιάρος λεμονάτος

Υλικά

  • 1 φύλλο μπακαλιάρου
  • λάδι
  • 2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 5 πράσα χονδροκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 5-6 κλωναράκια σέλινο χονδροκομμένα
  • 5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • αλάτι - πιπέρι
  • χυμό από 1-2 λεμόνια ανάλογα πόσο ξινό το θέλετε
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε, κόβουμε, πλένουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
  3. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα, το σέλινο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα γυρνάμε λίγο . Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να μαραθούν.
  4. Βάζουμε τις πατάτες σε στρώσεις και τις σκεπάζουμε με νερό,αλάτι, πιπέρι.
  5. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο.
  6. Φτιάχνουμε τον χυλό δηλαδή βάζουμε σε ένα μπολάκι το αλεύρι με το λεμόνι και τα διαλύουμε καλά. Μόλις ψηθεί το φαγητό μας ρίχνουμε το χυλό από πάνω και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Συμβουλή!!!Μετά που θα βάλουμε τις πατάτες δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Πιάνουμε την κατσαρόλα και την γυρνάμε σιγά-σιγά.

Διαβάστε περισσότερα...

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 πακέτο σάλτσα ντομάτας

250 γρ. κοφτό μακαρονάκι

Λάδι (να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας)

αλάτι-πιπέρι-δαφνόφυλλο-μπαχάρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι μας, ρίχνουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε για 2 λεπτάκια, κατόπιν ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι, το αλάτι, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο και χαμηλώνουμε την φωτιά.

Όταν μαλακώσει το χταπόδι το βάζουμε σε μία πιατέλα προσθέτουμε λίγο νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι μας το ανακατεύουμε και όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε και το χταποδάκι και το βγάζουμε από την φωτιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Χταπόδι στιφάδο

Υλικά

1.250 γραμμάρια χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
350 γραμμάρια λάδι
100 γραμμάρια ξίδι
4 πατάτες χοντροκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
3 φύλλα δάφνης
1 κιλό φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 ½ κουταλιά σούπας ντοματοπελτές


Εκτέλεση

Κόβετε τα πλοκάμια του χταποδιού σε φέτες 1-2 δάχτυλα. Πλένετε καλά τα κομμάτια και βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το λάδι, το ξίδι, τα κρεμμυδάκια ολόκληρα καθαρισμένα, το σκόρδο, τη δάφνη και τις ντομάτες ή τον ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό.
Προσθέστε αλάτι και 5-6 ολόκληρους κόκκους πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσει το χταπόδι. Μετά τα 20 πρώτα λεπτά που σιγοβράζει το χταπόδι προσθέστε τις χοντροκομμένες πατάτες ώστε να μαγειρευτούν με το χταπόδι αλλά να μη λιώσουν μέσα στη κατσαρόλα.

Διαβάστε περισσότερα...