Πρόσφορο κ.Χρυσούλας (Ενορία Κάτω Χάλικα)

Πρόσφορο αποκαλούμε τον άρτο που προσφέρουν οι πιστοί στο Ναό, για να τελεσθεί η Θεία Ευχαριστία. Μαζί με τον οίνο.Το στρογγυλό σχέδιο του Προσφόρου συμβολίζει την κοιλία της Παρθένου Μαρίας, απ' όπου προήλθε (γεννήθηκε) ο μονογενής Υιός της.

Διαβάστε περισσότερα...

Γκιουζλεμέδες με φέτα

Μια παραδοσιακή συνταγή από την Μυτιλήνη για πεντανόστιμες πιτούλες με τυρί.το όνομα «γκιουζλεμές» προέρχεται από την τουρκική λέξη «goz» που θα πει μάτι, επειδή όταν ψήνονται οι ζύμες κάνουν φουσκάλες που μοιάζουν με μάτια.

Διαβάστε περισσότερα...

Σκαφούδες (Παπουτσάκια Λέσβου)

Γεμιστές μελιτζάνες είναι τα παπουτσάκια. Μια πεντανόστιμη συνταγή απο την Λέσβο που μαγειρεύεται απ άκρη σ άκρη της Ελλάδας, αλλά ακόμα και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν ελληνικά εστιατόρια.

Διαβάστε περισσότερα...

Ούζο

Ούζο ή και ρακί όπως το ονόμαζαν οι "παλιοί" άνθρωποι τότε που στα οικογενειακά τραπέζια, οι γυναίκες πριν το κυρίως φαγητό ετοίμαζαν στους άντρες να πιουν «ένα ουζάκι» δηλαδή ένα ορεκτικό με τυράκι, ντοματούλα, σαρδελίτσες και ελιές?Ντομάτα, λάδι, ρίγανη, φέτα, ελιά και παξιμάδι.Γεύση απο νησί!

Διαβάστε περισσότερα...

Μανταμαδιώτικια χορτόπιτα κ.Κατίνας

Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μαζί με το πράσο και το κρεμμύδι δημιουργούν μια από τις πιο νόστιμες χορτόπιτες.

Διαβάστε περισσότερα...

"Γιορτινό" Μπουρέκι Βαγγελιώς

Την ημέρα των Χριστουγέννων το "Μπουρέκι" κάτι σαν κρεατόπιτα είναι μέσα στα στάνταρ εδέσματα του οικογενειακού τραπεζιού.Στον Μανταμάδο λίγο παλαιότερα όταν ψήνανε το "Μπουρέκι" στο τζάκι στα κάρβουνα λέγανε ότι ο Χριστός θα ρίξει πετραδάκι απ την καμινάδα να το ευλογήσει.Ετσι τα παιδιά περίμεναν να δούν...τπ πετραδάκι πάνω στην πίτα για να την φάνε την "ευλογημλενη".Ωραίες παραδόσεις που χει τούτος ο τόπος!!

Διαβάστε περισσότερα...

Αγιασώτικο Καϊνάρι

Το φτιάχνουμε όπως φτιάχνουμε το χαμομήλι, βράζοντας νερό και ρίχνοντας μέσα μια κουταλιά από το μείγμα. Με μια κουταλιά μέλι η γεύση του απογειώνεται.το Καϋνάρ είναι ένα ρόφημα αρκετά κοινό στην Νότια Τουρκία και στα Άδανα.

Διαβάστε περισσότερα...