Νηστίσιμη συνταγή ημέρας : Μύδια αχνιστά

Υλικά

1 κιλό μύδια (μαυρόμυδα)

3 πιπεριές πολύχρωμες

2 κρεμμύδια

2 ντομάτες

1 φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο

3 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο

1 καυτερή πιπερίτσα

1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

 (Όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει δεν τα καταναλώνουμε)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μύδια.Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες

Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα που σκεπάζει στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε το λάδι και ανεβάζουμε υψηλή θερμοκρασία.Προσθέτουμε τις ροδέλες από τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις ντομάτες. Προσθέτουμε ολόκληρη την καυτερή πιπερίτσα, το μπαλσάμικο, το σκόρδο και τη ρίγανη.Προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα μύδια να αχνιστούν για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Δεν ξεχνάμε μετά από μερικά λεπτά να ανακατώσουμε πάλι τα μύδια.Όταν συμπληρωθούν τα 5 λεπτά βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα βαθύ σκεύος και σερβίρουμε.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Νηστίσιμη συνταγή ημέρας : Γαριδομακαρονάδα

          Συστατικά

1 πακέτο μακαρόνια τις αρεσκείας σας
1 κιλό γαρίδες
3-4 σκελίδες σκόρδο
3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ένα κουτί ντοματάκια
μαίντανό πολύ ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες ωμές και κρατάμε μόνο 5-6 με το κεφάλι.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το σκόρδο και μόλις αρχίσει να καίει ρίχνουμε τις ντομάτες και το αλάτι, βράζουμε για 10 λεπτά και τέλος ρίχνουμε και τις γαρίδες με ανοιχτό το καπάκι για να φύγει η βαριά μυρωδιά.Ταυτόχρονα σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βράσει τα μακαρόνια.Τέλος βάζουμε τα μακαρόνια σε ένα πυρέξ και περιχύνουμε αυτά με τις γαρίδες και απο πάνω τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαιντανό.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Bουτήματα από ταχίνι (φίλης Γιώτας)

Υλικά για 22 μπισκότα
225 γραμμ. ταχίνι
135 γραμμ. ζάχαρη καστανή
125 γραμμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιών
10 γραμμ. ξύσμα πορτοκαλιού
15 γραμμ. κονιάκ
280 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμμ. αμύγδαλα λευκά, ψιλοτριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ                                                                                            1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα ανακατεύουμε το ταχίνι, με τη ζάχαρη, το χυμό και το κονιάκ για 5′ περίπου. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρι, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπαλίτσες με μέγεθος περίπου καρυδιού, τις οποίες τοποθετούμε στα ταψιά. Τις πιέζουμε με το κάτω μέρος ενός ποτηριού ώστε να γίνουν επίπεδες.Ψήνουμε τα μπισκότα για 25′ περίπου, μέχρι να ροδίσουν όμορφα
 
Διαβάστε περισσότερα...

"Xαβίτσα" Μεγαλοχωρίου ή "Σαβόρα" Μυτιλήνης

Υλικά:
 
Λάδια απο τηγανητά ψάρια
1 φλυτζάνα αλεύρι
1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
λίγο ξύδι
αλάτι
πιπέρι
 
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το λάδι από τηγανισμένα ψάρια, Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το αλεύρι, τα κρεμμύδια, ξύδι,αλάτι , πιπέρι, Aνακατεύουμε καλά  σε σιγανή φωτιά, ώσπου να πήξουν (ένα τέταρτο περίπου).
Η χαβίτσα σερβίρεται σαν συνοδευτικό για τα τηγανητά μας ψάρια
Διαβάστε περισσότερα...

γιουβαρλάκια της μαμάς

ΥΛΙΚΑ

700 γρ.κιμα μοσχαρισιο

1 μεγαλο ξερο κρεμμυδι ψιλοκομμενο

10 κλ.μαιντανο ψιλοκομμενο

8 κλ.ανηθο ψιλοκομμενο

1 αυγο

1/2 κρασοποτηρο ρυζι καρολινα

1,5 λιτρο νερο

Αλατι 

Πιπερι 

Ελαιολαδο

Για το αυγολεμονο

1 αυγο

2 λεμονια τον χυμο τους

2 κ.γλυκου κορν φλαουρ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βαζουμε ολα τα υλικα σε λεκανιτσα και ζυμωνουμε πολυ καλα να ενωθουν ολα τα υλικα. Σε μια κατσαρολα βαζουμε το νερο,λιγο ελαιολαδο γιατι θα βγαλει και ο κιμας,και αφηνουμε να βρασει.Παιρνουμε στα χερια μας κιμα και του δινουμε σχημα σφαιρικο οσο ενα μεγαλο καρυδι. Αφου εχει παρει βραση το νερο με το λαδι προσθετουμε με μια κουταλα προσεχτικα τα γιουβαρλακιαχαμηλωνουμε την φωτια και τα αφηνουμε για 1 ωρα περιπου να σιγοβρασουν,και στο τελος ριχνουμε το αναλογο αλατι.. Ετοιμαζουμε το αυγολεμονο χτυπωντας το αυγο στο μουλτι,προσθετουμε τον χυμο λεμονιων,χτυπαμε, και στην συνεχεια με την κουταλα σουπας προσθετουμε 2 κουταλες απο τον ζωμο του φαγητου,το κορν φλαουρ χτυπαμε και το προσθετουμε στο φαγητο(αφου ηδη το εχουμε κατεβασει απο την φωτια, κουναμε κυκλικα την κατσαρολα να παει παντου το αυγολεμονο, αφηνουμε να παρουν κανα δυο βρασεις και τα σερβιρουμε ζεστα ζεστα, με φρεσκοτριμμενο πιπερι.

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΝΕΛΟΠΙΤΑ (της Μαριλένας)

Με τη διάχυτη μυρωδιά της κανέλας αυτό το γλυκό αποτελεί μία γευστική επιλογή για κάθε στιγμή. Ακολουθούμε τη συνταγή της Μαριλένας και απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα συνοδεία μερακλίδικου ελληνικού καφέ.

Υλικά
6 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
4 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 ποτήρι καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά εκτός της ζάχαρης. Σε μια άλλη κούπα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα χτυπώντας ελαφρά. Τμηματικά, ρίχνουμε τα στερεά υλικά μέσα στο μείγμα, χτυπώντας τα εξίσου ελαφρά μέχρι να ενωθούν καλά μεταξύ τους. Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς για 1 ώρα.

Καλή επιτυχία!!!

Διαβάστε περισσότερα...

Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο (Αγιάσος)

Στη Λέσβο αυτό που είναι κοινός γαστρονομικός κώδικας αποκτά μία άλλη διάσταση. Ας πούμε οι λαχανοντολμάδες που στη λεσβιακή διάλεκτο αποκαλούνται «λαχανάκια». Πέρα από κιμά γεμίζουν και με.. μπακαλιάρο και μάλιστα παστό. Στην Αγιάσο τους φτιάχνουν πεντανόστιμους χαρίζοντας τη συνταγή τους απλόχερα σε όλους. Τι λέτε ξεκινάμε να τους τυλίγουμε;

ΥΛΙΚΑ
μισό μπακαλιάρο παστό
1 μεγάλο λάχανο
μισό φλιτζάνι ρύζι
2 κρεμμύδια
1 τριμμένη ντομάτα
δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
πιπέρι, αλάτι
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και εν συνεχεία τον μαδάμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα, το δυόσμο και το μαϊντανό, το ρύζι, πιπέρι και αλάτι καθώς και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Έχουμε φροντίσει να έχουμε ζεματίσει το λάχανο και αρχίζουμε το τύλιγμα όπως στα κοινά ντολμαδάκια. Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό και ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο γυρισμένο ανάποδα και βράζουμε για περίπου μία ώρα σε μέτρια φωτιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Θράψαλα με ελιές και πατάτες κυρά Θοδώρας

Συνταγή γεμάτη θάλασσα και μεσογειακό ταπεραμέντο. Εύκολη, γρήγορη, πεντανόστιμη.

ΥΛΙΚΑ (για δυο άτομα):
1 κιλό καλαμάρια (θράψαλα)
500 γραμ. πατάτες
2 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ελιές άσπρες (ξυδάτες ή τσακιστές)
1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αχνίζουμε τα καλαμάρια μαζί με τα κρεμμύδια σοτάροντάς τα, με λίγο λάδι. Τα σβήνουμε με ξύδι, τα αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα σκεπασμένα και ρίχνουμε τότε τις πατάτες (κομμένες σε ότι σχήμα θέλουμε) και τις ελιές. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου (αναλόγως το σκεύος που χρησιμοποιούμε). Καλή επιτυχία!

Διαβάστε περισσότερα...

Χοιρινό μπούτι με πατάτες στον φούρνο

 

Ένα νόστιμο φαγητό ιδανικό και για τα γιορτινά μας καλέσματα.
 
ΥΛΙΚΑ
1 μπούτι χοιρινό 
πατάτες
χυμό από 1 πορτοκάλι & 2 λεμόνια
3 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
2 σκελίδες σκόρδο 
μουστάρδα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη 
 
ΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφουμε το κρέας με το αλάτοπίπερο,τη μουστάρδα και το λιωμένο σκόρδο και το αφήνουμε σε σκεπασμένο σκεύος στο ψυγείο μια νύχτα.Την επόμενη μέρα κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες  προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τοποθετούμε το κρέας στη γάστρα και γύρω του βάζουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε τα δοντάκια σκόρδου και περιχύνουμε με το πορτοκάλι, το λεμόνι και ελαιόλαδο και ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε στους 180C για 3 ώρες περίπου. Ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως χρειάζεται λίγο νεράκι και γυρίζουμε το κρέας να ψηθεί ομοιόμορφα. Προς το τέλος αφαιρούμε το καπάκι να πάρει χρώμα και σερβίρουμε! 
Αν δεν διαθέτετε γάστρα,ψήνετε ωραιότατα και στο κλασικό ταψί, το οποίο μπορείτε να καλύψετε με αλουμινόχαρτο για να βράζει τα φαγητό και για να μην λερώνεται και ο φούρνος. 
Διαβάστε περισσότερα...

Σαλιγκάρια στιφάδο Ασώματος

Υλικά για σαλιγκάρια στιφάδο

1 κ. σαλιγκάρια ήμερα (με το καφέ κέλυφος)
½ κούπα ελαιόλαδο
3 κ. κρεμμύδια για στιφάδο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3 φύλλα δάφνη
αλάτι, πιπέρι
1 κυδώνι

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, ολόκληρα να ροδίσουν λίγο. Τα βγάζουμε και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα καθαρισμένα σαλιγκάρια να σοταριστούν και αυτά. Μετά διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας σε 1 ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στα σαλιγκάρια. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, τα κρεμμύδια να σιγοβράσουν για ½ ώρα. Έπειτα ρίχνουμε το κυδώνι κομμένο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη μισή ώρα. Αφού πιουν το ζουμάκι τους και μελώσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Είναι παραδοσιακό φαγητό του Ασωμάτου και οι νοικοκυρές το φτιάχνουν κυρίως το Νοέμβριο όταν αρχίζουν να βγαίνουν τα σαλιγκάρια μετά τις πρώτες βροχές. Είναι έθιμο την ημέρα του Ταξιάρχη στις 8 Νοεμβρίου που συμπίπτει με την απελευθέρωση της  Λέσβου από την Τουρκοκρατία, να το μοιράζουν στον κόσμο μετά την εκκλησία.

Διαβάστε περισσότερα...

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Aλεύρι για 5 φύλλα
• 1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
• 1 κούπα γάλα
• 3 αυγά
• 1 κούπα ζάχαρη
• Λάδι
• 1 ποτήρι κρασιού ρύζι
• 1 ποτήρι κρασιού σιμιγδάλι
• 1 ποτήρι κρασιού σταφίδες
• Aλάτι

Πλάθετε 5 φύλλα. Tρίβετε την κολοκύθα στον τρίφτη και προσθέτετε το ρύζι, που το έχετε μουσκέψει λίγο, τα χτυπημένα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις σταφίδες και ανακατεύετε καλά. Aπλώνετε στο λαδωμένο ταψί 2 φύλλα και βάζετε τη μισή «τροφή». Πάνω βάζετε ένα φύλλο και την άλλη μισή «τροφή» και πάνω πάνω 2 φύλλα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο καρύδι.

Διαβάστε περισσότερα...

Ουζοκούλουρα με άρωμα γλυκάνισου

 Υλικά για 3 μεγάλα ταψιά φούρνου:
1 ποτήρι νερού γεμάτο ούζο,
1 ποτήρι νερού γεμάτο λάδι 1 ποτήρι νερού γεμάτο ζάχαρη άσπρη,
2 κουταλιές σούπας σπόρους γλυκανίσου (όχι τον αστεροειδή)
4-5 δάκρυα μαστίχας,
2 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ, 
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα 
και περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Βάζετε στο multi τους σπόρους γλυκανίσου, μαζί με την μαστίχα και μια κουταλίτσα ζάχαρη, τα χτυπάτε με μερικές στροφές, ώστε να σπάσουν οι κόκκοι και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σκόνη.

Στην λεκάνη που θα κάνετε το ζύμωμα, ρίχνετε το ούζο, το λάδι (ή την μαργαρίνη) και την ζάχαρη και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Στην συνέχεια ρίχνετε στο μείγμα την σκόνη μαστίχας-γλυκανίσου, την σόδα, το μπέϊκιν, ανακατεύετε και πάλι και σταδιακά αρχίζετε να προστέθετε το αλεύρι, μόλις αρχίσει το μείγμα να αποκτά υφή ζύμης αφήνετε κατά μέρος τον αυγοδάρτη και βάζετε χεράκια!
Γρήγορα έχετε μια εύπλαστη και μυρωδάτη ζύμη.
Την αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε τα ταψιά σας, στρώνοντας αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμένετε τον φούρνου και πλάθετε κουλουράκια σύμφωνα με το πως σας αρέσουν.
Εάν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη πριν τα ψήσετε, αλλιώς και έτσι είναι το ίδιο νόστιμα. 

Ψήνετε στους 160-170 βαθμούς με αέρα (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι ν' αρχίσουν να ροδίζουν. Μην τα παραψήσετε χρειάζεται να είναι "μια ιδέα" που έλεγαν και οι μανάδες μας μαλακά όταν βγουν από τον φούρνο, γιατί μετά σφύγγουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Ελιές τσακιστές

Υλικά:

Ελιές πράσινες

Λεμόνια

Αλάτι 

1 βάζο που να κλείνει καλά (για την αποθήκευση των ελιών) 

 

 

 

Διαλέγουμε ελιές γερές , που δεν έχουν χτυπήματα .Tις πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε. Αφού στεγνώσουν, τις τσακίζουμε με ένα μεγάλο βότσαλο προσέχοντας να μη σπάσουμε το κουκούτσι τους. Αρκεί ένα κτύπημα, ένα τσάκισμα σε κάθε μια. Τις βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό να τις σκεπάζει- και τις αφήνουμε για περίπου 10 μέρες αλλάζοντας το νερό καθημερινά μέχρι να ξεπικρίσουν. Παίρνουμε τις ξεπικρισμένες ελιές και τις βάζουμε σε ένα γυάλινο καθαρό  βάζο  με μερικές από τις φέτες λεμονιού ανάμεσά τους και λίγο αλάτι μέσα στο νερό. Κλείνουμε το βάζο, το τοποθετούμε σε ένα δροσερό μέρος, και το αφήνουμε εκεί για 50-60 μέρες.

Διαβάστε περισσότερα...

Πιπεριές κέρατο τουρσί

                     ΥΛΙΚΑ
  • 2 κιλά πιπεριές πράσινες κέρατα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1  λίτρο ξύδι (από λευκό ή κόκκινο κρασί ή μηλόξυδο)
  • 1 κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • διάφορα αρωματικά (κλαδάκι απο ματζουράνα ή απο φρέσκο άνιθο , φέτες λεμονιού , κλαδάκι ρίγανης κ.α)                                                                                                                                                                                                                            ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές κόβουμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε στην μέση .Βάζουμε να βράσει άφθονο, ελαφρώς αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις πιπεριές σε δύο-τρεις δόσεις και τις ζεματίζουμε  για 2 - 3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό. Έπειτα τις βγάζουμε σε πετσέτα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.Στην συνέχεια βράζουμε το νερό που είχαμε τις πιπεριές μαζί με το ξύδι και το αλάτι για τέσσερα με πέντε λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.Σε αποστειρωμένα βάζα βάζουμε στρώσεις από τις πιπεριές  το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα αρωματικά. Στο τέλος περιχύνουμε με το ξυδόνερο.
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρδέλες πλακί

Υλικά για ένα μικρό πήλινο σκεύος:
20 σαρδέλες
1 ντομάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια ή τριμμένη
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ 
ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό 
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες 
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 φυλλαράκια δάφνη
αλάτι – πιπέρι 
Εκτέλεση: 
Καθαρίζουμε καλά τις σαρδέλες .Τις πλένουμε καλά και τις στρώνουμε στο πήλινο ανοικτές ή κλειστές. 
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το λάδι. 
Διαλύουμε τον πελτέ στο νερό και ρίχνουμε την σάλτσα πάνω από τα ψάρια. 
Προσθέτουμε σκόρπιο το σκόρδο, την δάφνη . 
Από πάνω σκεπάζουμε με τα κρεμμύδια και την ντομάτα. 
Ψήνουμε σε κανονικό φούρνο για περίπου μισή ώρα, σε πάνω κάτω φωτιά και σε 250 βαθμούς θερμοκρασία.
Καλή επιτυχία, να έχετε μια όμορφη μέρα!!

Διαβάστε περισσότερα...