• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Μεζεδλίκια(μεζεδάκια)
 • Κρίταμο: το κριθάρι της θάλασσας

  Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μεταξύ όλων των άλλων που γνώριζαν ήξεραν ότι κάθετι που παρήγαγε η φύση δεν είχε τυχαία ή αμελητέα αξία ύπαρξης. Φρόντιζαν να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε προέκυπτε από το εργαστήριο της με μηδαμινές εξαιρέσεις. Από τον κανόνα δεν έλειπε τίποτα από τα φαινομενικά ασήμαντα έως τα πιο σπουδαία ευρήματα. Οι αρχαίοι λοιπόν φρόντισαν να ανακαλύψουν ένα φυτό που οι νεότεροι ευτυχώς αντιλήφθηκαν βασιζόμενοι στην παράδοση του παρελθόντος. Μη σας ξεγελά το σχήμα των σπόρων του όπως ξεγέλαγε τους αρχαίους οι οποίοι αναρωτιούνταν συχνά πυκνά "τι να γυρεύει άραγε το κριθάρι επάνω στα βράχια και τις απόκρημνες πλαγιές οι οποίες θαλλασοδέρνονταν χειμώνα καλοκαίρι". Γιατί το κρίταμο ή αλλιώς το κριθάρι της θάλασσας είναι ατίθασο όσον αφορά το που φυτρώνει αλλά τιθασεύει την όρεξη σαν βρεθεί στο πιάτο μας.

  Μιλώντας για την αρχαιότητα το κρίταμο υπήρξε άλλος ένας δυνατός σύμμαχος υγείας και καταλάμβανε περίοπτη θέση στο λεγόμενο φαρμακείο της φύσης. Το αρχικό του όνομα ήταν "κρίθμον" ενώ λόγω του ότι φύτρωνε σε παραθαλάσσιες περιοχές συνοδευόταν από τον χαρακτηρισμό "παράλιον".
  "Κρίθμον το παράλιον λοιπόν", το οποίο αφθονεί και στη Λέσβο αρκεί να είναι κανείς υπομονετικός και ολίγον ριψοκίνδυνος για να το ανακαλύψει σε απότομες και βραχώδεις ακτές. Στο Γαβαθά, στο Σίγρι, την Ερεσό, τη Γέρα και άλλες περιοχές το κρίταμο αφθονεί. Και βέβαια μπορεί οι παλιότεροι να το θεωρούσαν εμμηναγωγό, διουρητικό, αποτοξινωτικό, καθαριστικό του αίματος αξιοποιώντας τη φαρμακευτική του πλευρά, ωστόσο οι καλονοικοκυράδες επινόησαν τρόπους για να αυξήσουν τη γκάμα των μεζέδων και κυρίως όσων συνοδεύονται άριστα με ένα καραφάκι ούζου ή τσίπουρου. Από τους γιατρούς της αρχαιότητας λοιπόν όπως ο Ιπποκράτης, ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης στην διάθεση των μαγείρων και σεφ που ακολουθούν πιστά την παράδοση και κάθε φυσικό και αγνό συστατικό της.
  Ο τρόπος που καταναλώνεται το κρίταμο είναι συνήθως ως τουρσί. Αφού το μαζέψουμε και το πλύνουμε καλά αφαιρούμε το κάτω μέρος της ρίζας και κρατάμε το υπόλοιπο. Το βάζουμε σε γυάλα με νερό (περίπου 2 λίτρα) και ρίχνουμε αλάτι. Αν δεν το θέλουμε πολύ αλμυρό αντικαθιστούμε τη μισή ποσότητα αλατιού με ξύδι. Για να διαπιστώσουμε αν η άλμη μας είναι έτοιμη και έχει φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο αλμυρότητας κάνουμε το παλιό τέχνασμα με το αβγό. Ρίχνουμε ένα αβγό με τα τσόφλια του μέσα στο υγρό και όταν αυτό που φαίνεται έχει το μέγεθος δραχμής είναι έτοιμη η άλμη μας. Ρίχνουμε λάδι να το σκεπάσει. Κλείνουμε στη συνέχεια σκεπάζουμε τη γυάλα με καπάκι και το αφήνουμε για 4 με 5 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα το κρίταμο τουρσί είναι έτοιμο και μπορούμε να το καταναλώσουμε. Πάει θαυμάσια σε σαλάτες αλλά συνοδεύει εξαιρετικά και παστά όπως η λακέρδα και ο κολιός. Δοκιμάστε το και σκέτο ως συνοδευτικό οσπρίων.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (0 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή