• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Βόλτα στο χωριό
 • Καγιάνι (Ταξιάρχες)-Bίντεο

  700 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα  κρεμασμένο από το βράχο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Μάρμαρο»,στη βουνοπλαγιά της Αμαλής, ο οικισμός του Καγιανίου ατενίζει τον κόσμο σαν βγαλμένος από τα απόκρυφα της πλάσης.

  Μια αγκαλιά σπίτια περιποιημένα και καλοβαλμένα με τα κρεμαστά μπαλκόνια τους γεμάτα λουλούδια και στραφταλιστή καθαριότητα, ακολουθώντας αρχιτεκτονικές δομές που μπορεί να μην ακουμπούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο ωστόσο αφήνουν στο μάτι μία πρωτόγνωρη ομορφιά και ηρεμία. Όπως χαλαρώνει και το μυαλό συναντώντας τη μπουνάτσα της σκέψης βρίσκοντας λιμάνι στα γραφικά στενοσόκακα και τις ήσυχες γειτονιές του.
  Καγιάνι από την τουρκική λέξη "kaya" που σημαίνει "βράχος" ή με την πλέον σύγχρονη ονομασία του «Ταξιάρχες» μιας και το χωριό αποδίδει πολλά στην ηγετική φυσιογνωμία του προστάτη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο ιερός ναός αποτελεί το καμάρι των ντόπιων και συχνό τόπο συνεύρεσης για προσευχή και τέλεση ιερών μυστηρίων για χιλιάδες επισκέπτες από και εκτός νησιού κάθε χρόνο. Ιδιαίτερο τόπο συνεύρεσης όμως αποτελεί και το μικρό καφενεδάκι στην αυλή του ναού εκεί όπου ο ανεφοδιασμός είναι διπλός. Καφεδάκι, γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά εδέσματα από τα χεράκια των γυναικών για τον ουρανίσκο, η γαλαντομία του Δημιουργού όταν το βλέμμα περιπλανιέται στην απεραντοσύνη του τοπίου η θέα το οποίου είναι το λιγότερο μαγευτική. Στο «πιάτο» όλη η διαδρομή προς το αεροδρόμιο και πέρα μέχρι την Αγριλιά καθώς και οικισμοί γύρω από την εν λόγω ζώνη όπως η Βαρειά, το Ακρωτήρι, η Κράτηγος. Στο βάθος σαν να ανήκει σε μία άλλη διάσταση πραγμάτων η πρωτεύουσα του νησιού η Μυτιλήνη  η οποία φαντάζει σε πλήρη ακινησία ακόμη και αν όλα κινούνται στους κόλπους της υπό πλήρη επαγρύπνηση και υψηλές ταχύτητες. Το βλέμμα συνεχίζει να βρίσκει καταφύγιο στην ατελείωτη δαντελένια ακτή με το γαλάζιο να χάνεται στον ορίζοντα ενώ τα γεωγραφικά σύνορα με τα απέναντι τουρκικά παράλια κάνουν την εμφάνιση τους  αδυνατώντας ωστόσο να βάλουν περιορισμό σε όσα η ψυχή λαχταρά να πάρει λάφυρα μετά την απομάκρυνση από αυτόν τον οικισμό η ομορφιά του οποίου δείχνει να μην ανήκει σε κανέναν και πουθενά. Με εξαίρεση βέβαια τους λιγοστούς κατοίκους του  οι οποίοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να νιώθουν περηφάνια και καμάρι κάθε φορά που οι επισκέπτες αναχωρούν με ένα ανάγλυφο χαμόγελο στα χείλη κάνοντας λόγο για τη μοναδική θέα αυτού του τόπου. Φυσικά η απόλαυση είναι πολλαπλή μιας και το Καγιάνι είναι ξακουστό και για τα γραφικά ταβερνάκια του με μυρωδιές άκρως γαργαλιστικές και κυρίως παραδοσιακές φτιαγμένες με αγάπη και περίσσιο μεράκι. 

  Υπό τη σκέπη του Αρχαγγέλου…  
  Κανείς δεν παραλείπει να χαθεί στην ιερή γαλήνη που προσφέρει ο προσεγμένος και ξακουστός ναός του Ταξιάρχη. Χτίστηκε το 1903 στη θέση όπου προϋπήρχαν παλαιότερα άλλοι δύο ναοί με την υπογραφή του αρχιτέκτονος Αργυρίου Αδαλή υπεύθυνου και για το Ναό του Αγίου Θεράποντα με τον οποίο έχει αρκετές ομοιότητες. Είναι βυζαντινού ρυθμού «σταυροειδής και σταυρεπίστεγος».  Παραπλεύρως του δεξιού ψαλτηρίου δεσπόζει η περίφημη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βασισμένη σε τοιχογραφία προερχόμενη από τις προηγούμενες εγκαταστάσεις ενώ υπήρξε ντυμένη με αργυροκάλυμμα διαδικασία που προέκυψε από την ευλάβεια των πιστών γύρω στο 1920. Ωστόσο η παράδοση καταγράφει τις μαρτυρίες γυναικών του χωριού οι οποίες έβλεπαν τον Άγιο στον ύπνο τους να ζητά να βγάλουν το κάλυμμα από την εικόνα του. Αυτό συνέβη το 1927 και έκτοτε η επένδυση καλύπτει τη φορητή εικόνα του Αρχαγγέλου που βρίσκεται στο αριστερό κλίτος. Ο Ναός διαθέτει άφθονα ιερά κειμήλια. Ξεχωρίζουν ο περίφημος Σταυρός Αγιασμού φτιαγμένος περί το 1823 αποτελώντας πραγματικό έργο τέχνης, το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο του Επιταφίου καθώς και η επτάφωτος λυχνία προερχόμενη από τον παλαιότερο ναό. Τέλος το κωδωνοστάσιο με την υπογραφή του πρωτομάστορα Δημητρίου Ζέρβα κατασκευάστηκε με πέτρες προερχόμενες από τη Μικρά Ασία ενώ η καμπάνα είναι ρωσικής καταγωγής.

  Πολυμέσα

  Έκθεση εικόνων

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (8 ψήφοι)
  Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λουτρά Γέρα "Σαν ποίημα του Ελύτη" »

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή