• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Βόλτα στο χωριό
 • "Μαλόεις λιμήν" - Το παλιό λιμάνι Μυτιλήνης.

  Το παλιό λιμάνι βρίσκεται στη περιοχή Επάνω Σκάλα, στη βόρεια πλευρά της πόλης και δίπλα στο κάστρο. Σήμερα υπάρχουν μόνο κάτι βράχια μέσα στη θάλασσα που μας υπενθυμίζουν την κάποτε τόσο σημαντική ύπαρξή του. Έχει σπουδαία ιστορική και αρχαιολογική αξία, γιατί είναι αυτό το ίδιο που στην αρχαιότητα πρωτοστάτησε στην οικονομική κυρίως ακμή της Μυτιλήνης.

  Τότε λεγόταν "Μαλόεις λιμήν" λόγω του ιερού του Μαλόεντος Απόλλωνα που υπήρχε εκεί και ήταν το εμπορικό κέντρο της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές ο πυθμένας του λιμανιού πλακοστρώθηκε από τους αρχαίους κατασκευαστές του για να μη μειώνεται το βάθος του με φύκια και συσσώρευ­ση λάσπης και για να μην αγκυροβολούν σ' αυτό ανεπιθύμητα πλοία.

  Η ολοκλήρωση του λιμανιού τοποθετείτε την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου σύμφωνα με τα τα όσα αναφέρει ο Θουκυδίδης κατά την Αποστασία της Μυτιλήνης από την Αθηναϊκή Συμμαχία το 428 π.Χ. Ο μεγάλος (δεξιός) μόλος ξεκινάει απ' την ακτή και μάλιστα υπάρχει κυματοθραύστης και ένας κυκλικού σχήματος πύργος με πολεμίστρες προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα. Από κει οι φρουροί παρακολουθού­σαν και προστάτευαν τον μόλο. Ο πύργος αυτός όταν καταλείφθηκε το 1462 από τους Τούρκους πολιορκητές έκρινε και την τύχη της πόλης γιατί από αυτόν άρχισε η αποδυνάμωση της αμυντικής της οχύρωσης. Κατά τους αιώνες της Τουρκοκρατίας στη θέση αυτή ανεγέρθηκε πύργος-φάρος που διατηρήθηκε μέχρι τον 18ο αιώνα. Την ίδια περίπου εποχή σε μία γκραβούρα του Choiseul-Gouffier, στη θέση της μαρμάρινης κολόνας, απεικονίζεται ένας πύργος - φάρος που σηματοδοτεί την είσοδο του λιμανιού. Εκεί υπήρχαν τα ναυπηγεία συντήρησης και επισκευής των πλοίων, αποθήκες και εργαστήρια απαραίτητα για τη ναυτική δύναμη του νησιού. 

  Στους αιώνες της  Τουρκοκρατίας σιγά-σιγά το λιμάνι εγκαταλείφθηκε. Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης σ'αυτές τις δύσκολες εποχές κατέστρεψαν το βόρειο λιμάνι χρησιμοποιώντας τις πέτρες για την κατασκευή νέων κτιρίων.

  Σήμερα ένα μικρό τμήμα του παλιού λιμανιού σώζεται στη θάλασσα ενώ λίγες ψαρόβαρκες δένουν εκεί. Οι ψαροταβέρνες και καφέ δίνουν ζωή στον κάποτε πολύβουο εμπορικό λιμάνι. Τί μυστικά να κρύβουν άραγε οι λάσπες του πυθμένα και το χώμα της παραλίας?

   

  Πηγές: Ελληνική ακτοπλοϊα

   Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης

   

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (1 Ψήφος)
  Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βόλτα στο κάστρο Μυτιλήνης Αέρας "νοτίων προαστίων" »

  24 σχόλια

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή