• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γλυκά
 • Ορνός (αρσενικό σύκο)

  Ορνός. Αγουρο αρσενικό σύκο που δεν ωριμάζει και δεν τρώγεται .Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να τους μαζέψουμε και να κάνουμε γλυκάκι.Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού.

  Μαζεύουμε τα  μεσαίου μεγέθους προς μικρά σε μέγεθος ,  το πολύ μέχρι ένα καρύδι,  μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια και να μην έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράμε γάντια για να τα μαζέψουμε, γιατί το γάλα της συκιάς στο δέρμα μας δημιουργεί άσχημες αλλεργίες κια πρηξίματα.

  Οι γιαγιάδες μας στα χωριά τους ορνούς τους μάζευαν και τους κρεμούσαν 5-5 σε αρμαθιές στις συκιές.Αυτό το κάνανε σοφά για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκές απ τα αρσενικά σύκα.Το ρητό εξάλλου το έλεγε καθαρά «του Σαντ’ Αντόνι’ ορνός, τα’ Αγια Μαρίνας σύκο»Δηλαδή έπρεπε να ορνιαστούν» οι «σ’κιές» στις 13 Ιουνίου για να έχεις σύκα στις 17 Ιουλίου.Βέβαια το το όρνιασμα είναι μπελάς.... Πρέπει να μαζέψεις τους σωστούς ορνούς, να τους αρμαθιάσεις, να τους κρεμάσεις κλπ.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (9 ψήφοι)
  Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γαλατόπιτα Παρακοίλων Τριαντάφυλλο γλυκό (κ.Μαρίας) »

  1 σχόλιο

  • Αμερικάνου Νεραντζούλα

   Αμερικάνου Νεραντζούλα

   Σύνδεσμος σχολίου Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012 10:08

   έχω ορνιάσει σύκα και είναι πολύ δύσκολη δουλεά. Να προσθέσω .οτι του Προφήτη Ηλία 20 Ιουλίου λαδώναμε τα σύκα για να γίνουν γρηγορότερα ,άλλη δύσκολη διαδικασία. όμορφα Χρόνια όμως τα νοσταλγώ.

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή