• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Βόλτα στο χωριό
 • Γέρα "Σαν ποίημα του Ελύτη"

  Η Γέρα ή «Iερά» όπως ήταν το ιστορικό της όνομα ,  με τον περίφημο κόλπο του μαγεύει κάθε περαστικό. Αποτελείται από τα χωριά Παπάδος (που είναι και η έδρα του), Παλαιόκηπος, Μεσαγρός, Σκόπελος, Πλακάδος και Πέραμα, τα οποία υμνεί σε ένα ποίημά του και ο Γεραγώτης Οδυσσέας Ελύτης

  Στη νότια πλευρά της νήσου Λέσβου και σε απόσταση 25 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, Μυτιλήνη, βρίσκεται η περιοχή της Γέρας με τον υπέροχο κόλπο της.Πρόκειται για ένα κλειστό κόλπο, ο οποίος επικοινωνεί με το Αιγαίο μέσω ενός στενού καναλιού. Στο δρόμο προς τη Γέρα 10 Km από τη Μυτιλήνη υπάρχουν τα θερμά λουτρά του κόλπου της Γέρας, που έχει χαρακτηριστεί σαν ένας από τους πιο γραφικούς της υδρογείου.Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελαιώνες, ενώ κατά μήκος των ακτών του κόλπου έχουν σχηματιστεί υφάλμυρα έλη (στο Λάρσο, στη Χαραμίδα και στο Ντίπι), τα οποία, μαζί με τον ποταμό Ευεργέτουλα, δημιουργούν ένα σημαντικό υδροβιότοπο.Ο κόλπος Γέρας είναι σημαντικός για τα αποδημητικά πουλιά εξαιτίας των αλίπεδων που βρίσκονται εκεί.

  Τα 5 χωριά της να αντικρίζουν αμφιθεατρικά τον ειδυλλιακό κόλπο των ελαιώνων.τΤο έκτο χωριό είναι το Πέραμα, λιμάνι των 5 χωριών στον καταπράσινο κάμπο, με τα περιβόλια, τους πλούσιους μπαχτσέδες καιτρεχούμενα νερά. Ιστορικά είναι γνωστό με το όνομα "Ιερά" υπήρξε κατά τη ρωμαϊκή εποχή παραλιακή πόλη προς την περιοχή "χαλατσές"(χαλάσματα), η οποία πιθανώς καταποντίστηκε κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα, λόγω σεισμοτεκτονικής δραστηριότητας. Αρχαιολογικά ευρήματα τεκμηριώνουν την ιστορική αυτή πληροφορία.Ομως  η ευρύτερη περιοχή της Γέρας έχει να αναδείξει και  έναν σημαντικό ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο. Επιβλητικά αρχοντικά και νεοκλασικά κτήρια, σπουδαίες εκκλησίες, ερείπια από τζαμί που χρονολογείται την περίοδο της τουρκοκρατίας και ένας αριθμός από ελαιοτριβεία, βρυσοδεψεία και μονάδες σαπωνοποιείας τα οποία αποδεικνύουν την μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή στο παρελθόν κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά το μεσοπόλεμο Η Γέρα αφού δέχτηκε την επίδραση της Γενοβέζικης κυριαρχίας στη Λέσβο πέρασε στην Τουρκοκρατία. Τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας πρέπει να ήταν πολύ δύσκολα.Αργότερα όμως πρέπει να επήλθε κάποια ισορροπία συμβίωσης ειρηνικής μεταξύ Τουρκικού και Ελληνικού στοιχείου, με θεαματική επικράτηση των Ελλήνων στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες κυρίως κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας.

  Μη χάσεις  τα φρέσκα ψάρια, που σερβίρονται άφθονα στις γραφικές ψαροταβέρνες.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (2 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή