• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Βόλτα στο χωριό
 • Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Άγρας

  Τελικά τα πράγματα που ξεκινούν υπό πλήρη χαλαρότητα και δίχως πίεση κυλούν σχεδόν πάντα αβίαστα αποκτώντας αξία και διαχρονικότητα. Έτσι ακριβώς προέκυψε και η ιδέα ιδρύσεως και κατοπινής λειτουργίας του εγχειρήματος μίας ομάδας -στην ουσία παρέας- γυναικών από τη γραφική Άγρα. Η αγάπη για τον τόπο τους από τη μία, η γνώση και η συνεχής ενασχόληση με την παραδοσιακή κουζίνα από την άλλη βαφτίστηκαν "Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Άγρας" με συνεχή παραγωγή εδεσμάτων και πρώτων υλών για την παρασκευή τους στα πλαίσια μίας προσπάθειας που συνεχώς εξελίσσεται...

  Η ορεινή Λέσβος συνδυάζει αριστοτεχνικά χρώματα και αρώματα με φόντο πληθυσμούς που όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν τον τόπο τους αλλά απεναντίας ζουν για να τον βλέπουν να αναπτύσσεται διαρκώς. Ωστόσο κάποιες ομάδες δεν μένουν απλοί θεατές αλλά  παράγουν έργο συνυφασμένο με τις υποδομές της σύγχρονης πραγματικότητας αλλά και τις ατόφιες συνιστώσες του παρελθόντος το οποίο πάντα ξεπηδά όταν ανακαλούνται στοιχεία και γεγονότα της ιστορίας. Η Άγρα σίγουρα είναι ένας τέτοιος προορισμός το μεγαλείο του οποίου αναδεικνύεται αριστοτεχνικά από το 2006 μεταξύ άλλων και χάρη στην συστηματική προσφορά του Γυναικείου Συνεταιρισμού του χωριού.
  Το όνομα "Τα Λεύκα" που διατηρεί μέχρι και σήμερα οφείλεται στον χωροταξικό διαχωρισμό που διέκρινε την Άγρα στην πάνω και κάτω με την επάνω περιοχή να αποκαλείται "Λεύκα". Ανάμεσα σε ένα από τα ευχάριστα διαλείμματα λόγω πληθώρας υποχρεώσεων μία χούφτα γυναικών έριξαν την ιδέα να δώσουν περισσότερο χώρο στην κοινή αγάπη τους για την κουζίνα στην οποία πάντα προσέθεταν πινελιές παράδοσης. Κοινώς αποφάσισαν εν μία νυκτί να πάψουν να παράγουν μόνο για λογαριασμό των οικογενειών τους κάνοντας πλέον το άνοιγμα στο σύνολο με γνώμονα την επαγγελματική τους πια υπόσταση. Και τα κατάφεραν. Με πείσμα, συστηματική δουλειά και συλλογική προσπάθεια το μεγαλείο της γαστρονομίας των Αγριτών αποτέλεσε ένα νόστιμο κοινό μυστικό για αυτούς που λαχταρούν την κατανάλωση ντόπιων προϊόντων. Και σίγουρα η Άγρα παράγει. Και παράγει πολύ. 
  Σήμερα μετά από αρκετές δυσκολίες οι οποίες είτε ξεπεράστηκαν είτε συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές και το μεράκι των 15 περίπου μελών του Συνεταιρισμού, οι πόρτες εξακολουθούν να είναι ανοιχτές σε όσους κάνουν τη βόλτα τους από το χωριό. Στο πέρασμα πάντα το μάτι πέφτει στις εγκαταστάσεις του εκεί όπου λειτουργούν καθημερινά 9-8 το βράδυ και την Κυριακή 10-1 το πρωί και 5-8 το βράδυ τα εργαστήρια και το εκεθετήριο. Οι μυρωδιές συγκλονιστικές οι γεύσεις όμως ακόμη καλύτερες. Συμβάλλει βέβαια στην τελική αγοραστική επιθυμία τόσο η ποιότητα των προϊόντων όσο και η άψογη συμπεριφορά και τα γλυκά χαμόγελα των κοριτσιών που είναι υπεύθυνα εκεί και τα οποία πολύ συχνά περιμένουν τον κόσμο με εκλεκτά κεράσματα ανά χείρας για το "Καλώς όρισες". 
  Χειροποίητα ζυμαρικά όπως μανεστράκι, χυλοπίτες, φιδές, εκλεκτός τραχανάς αποτελούν δυνατό σημείο όχι μόνο της γαστρονομίας του τόπου αλλά και των καλονοικοκυράδων που απαρτίζουν τον Αγροτουριστικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Άγρας. Φυσικά μεγάλη παράλειψη θα αποτελούσε η μη προμήθεια σε γλυκά του κουταλιού και γλυκά ταψιού όπως μυζηθροχαλβάς,  πλατζέντα με αποκορύφωμα τις ξακουστές δίπλες οι οποίες κάνουν θραύση. Απαραίτητη κρίνεται και η αγορά γκιουζλεμέδων. Φυσικά τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι πάντα διαθέσιμα σε κάθε τύπου κοινωνικές εκδηλώσεις αναλαμβάνοντας την παρασκευή εδεσμάτων και γλυκών κατάλληλων για την εκάστοτε περίσταση.

  τηλ επικοινωνίας: 2253095568

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (6 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή