• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • "Αναστάς ο Ιησούς από του Τάφου"...

  Μέγα Σάββατο και ήγγικεν η ώρα για τη μεγάλη Ανάσταση του Κυρίου ημών!!! Μετά από μία σχεδόν εβδομάδα πένθους το Θείο Πάθος φθάνει στην κορύφωση του με την επαναφορά του Ιησού στις επάλξεις της ουράνιας υπόστασης του κάνοντας πράξη και μετά το σαρκικό του θάνατο τη νίκη και επικράτηση του πνεύματος και την εξύψωση της ψυχής… «Δεύτε λάβετε φως», και όλες οι καρδιές φτερουγίζουν προσμένοντας το μέγα αναστάσιμο μήνυμα…

  Το οποίο στη Λέσβο ακούγεται αρχικά το πρωί του Μ.Σαββάτου με τους πιστούς να χτυπούν δυνατά τα στασίδια στις εκκλησιές μόλις ο ιερέας αρθρώσει το πρώτο «Χριστός Ανέστη» για να ξορκίσουν τους δαίμονες…
  Μέγα Σάββατο και αναβιώνει το έθιμο με τις «κουκούρες». Σε κεντρικά σημεία των χωριών οι νέοι στοιβάζουν ξύλα και κορμούς δέντρων με σκοπό η εν λόγω πυρά να αποτελέσει σημείο καύσης του ομοιώματος του Ιούδα ή αλλιώς στην τοπική διάλεκτο του λεγόμενου «οβριγιού». Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» βάζουν φωτιά ενώ σε κάποιες περιοχές όπως στον Αφάλωνα και τη Μόρια πυροβολούν το σκοινί από το οποίο κρέμεται ο Ιούδας και το ομοίωμα πέφτει στη φωτιά.
  Βράδυ Μ.Σαββάτου και οι πιστοί συρρέουν στις ενορίες τους για τον καθιερωμένο εκκλησιασμό με προσμονή για την παραλαβή του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα που φθάνει ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη εκκλησία. Εικάζεται ότι ερευνητές και επιστήμονες έχουν παρακολουθήσει πολλάκις το ανεξήγητο αυτό φαινόμενο μην μπορώντας να κατανοήσουν τη φύση του αφενός και αφετέρου την «προθυμία» της Θείας Πηγής να ανάβει μόνο στα χέρια του Έλληνα ιερού εκπροσώπου και συγκεκριμένα του Ελληνο-Ορθόδοξου Πατριάρχη ο οποίος δίδει το Φως σε όλα τα χριστιανικά δόγματα εντός και εκτός Ελλάδας.
  Το βράδυ μετά το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» εν μέσω αλαλαγμού από τη ρίψη βεγγαλικών ο ιερέας κατευθύνεται προς την κεντρική πύλη του ναού την οποία ωστόσο βρίσκει κλειστή. Την στιγμή αυτή αναβιώνει ένας συγκινητικός διάλογος μεταξύ ιερέα και κάποιου πιστού ή ψάλτη οι οποίοι στην ουσία ενσαρκώνουν ο μεν τον Ιησού και ο δε τον Άδη.

  «Άρατε πύλας λέγουσα. Ακούσας ο Άδης εκ δευτέρου την φωνήν απεκρίθη ως δήθεν μη γινώσκων και λέγει: Τις εστιν ούτος ο βασιλεύς της δόξης; Λέγουσιν οι άγγελοι του δεσπότου: Κύριος κραταιός και δυνατός, κύριος δυνατός εν πολέμω. Και ευθέως άμα τω λόγω τούτω αι χαλκαί πύλαι συνετρίβησαν και οι σιδηροί μοχλοί συνεσθλάσθησαν, και οι δεδεμένοι πάντες νεκροί ελύθησαν των δεσμών, και ημείς μετ’ αυτών. Και εισήλθεν ο βασιλεύς της δόξης ώσπερ άνθρωπος, και πάντα τα σκοτεινά του Άδου εφωτίσθησαν»
  Με το πέρας του διαλόγου ο ιερέας κλοτσάει δυνατά την πόρτα και μπαίνει με τον αέρα του νικητή ο οποίος με βάση την ενσάρκωση του Ιησού καταπάτησε το θάνατο συνεχίζοντας την ιερά δοξολογία μέχρι και τις 2.30 με 3.00 τα ξημερώματα ενώ στο τέλος μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

  Όσοι δεν παραβρεθούν στη συνέχεια της λειτουργίας κατηφορίζουν για τα σπίτια τους κρατώντας στα χέρια αναμμένα κεριά και φαναράκια με σκοπό να ανάψουν το καντήλι με το Άγιο Φως και το οποίο επιβάλλεται να καίει χωρίς να σβήσει επουδενί για 40 ημέρες. Παράλληλα ο νοικοκύρης του σπιτιού κρατά το αναμμένο κερί κάτω από το περβάζι της εξώπορτας σχηματίζοντας με τον καπνό που αναδύεται 3 σταυρούς κάνοντας υποτίθεται γνωστό το αναστάσιμο γεγονός και φέρνοντας την ευλογία του Κυρίου στο σπίτι.
  Στη συνέχεια όλοι κατευθύνονται προς το στρωμένο τραπέζι απολαμβάνοντας την παράδοση αυτή τη φορά από πλευράς γαστρονομίας. Τα εδέσματα που κοσμούν το πρώτο πασχαλιάτικο γεύμα ετοιμάζονται από το πρωί όπου οι νοικοκυρές βρίσκονται επί οδός για να ευχαριστήσουν όλη την οικογένεια. Τηγανητά συκωτάκια από αρνί ή κατσίκι, μαγειρίτσα κα βέβαια κόκκινα αυγά και μοσχομυριστό αφράτο τσουρέκι κλέβουν την παράσταση κάθε ουρανίσκου…Προσοχή όμως γιατί μετά το πέρας της νηστείας η ποσότητα φαγητού που θα καταναλωθεί θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και όχι απότομα και σε μεγάλη ποσότητα προς αποφυγήν προβλημάτων πέψης….Καλή Ανάσταση και …..καλή σας όρεξη….

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (1 Ψήφος)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή