• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Για τη μάνα...

  ”Κι ένα τέταρτο μητέρα αρκεί για δέκα ζωές και πάλι κάτι θα περισσέψει” , (Οδυσσέας Ελύτης).

  Είναι το πρόσωπο που χάριν του ρόλου του έχει υμνηθεί όσο κανένα άλλο παγκοσμίως. Η τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις ασχολείται με σεβασμό και δέος με την πολυτιμότερη θέση στην οποία τείνει κάποια στιγμή να βρεθεί μία γυναίκα. Για κάποιους είναι ο απόλυτος στόχος και εντέλει αυτοσκοπός. Για κάποιους άλλους αναγκαστικό λειτούργημα μιας και δεν γίνεται αλλιώς. Άλλοι το θέτουν ως ζήτημα επιλογής με καθαρά προσωπικό χαρακτήρα.  Όπως και να χει η μητρότητα είναι ένα στοίχημα με την ίδια τη ζωή όσον αφορά στην επίτευξη της συνέχισης και της διαιώνισης της. Μία ιερή και άκρως πολύτιμη διαδικασία στην οποία μόνο το βίωμα μπορεί να αποδώσει χαρακτηριστικά και συναισθηματικά γνωρίσματα. Κοινώς οι γύρω μαντεύουν, η μάνα όμως νιώθει.  Σπαρταρά το μέσα της από το πρώτο δευτερόλεπτο της σύλληψης και πολλά κομμάτια ψυχής δεν ανήκουν πια σε κείνη αλλά στο θαύμα που έπεται και διαρκεί ευ όρου ζωής.
  Η επικράτηση του κινητού εορτασμού για την «ημέρα της μητέρας»  κάθε χρόνο και συγκεκριμένα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου προέκυψε από το εξωτερικό και συγκεκριμένα περί τον 20ο αιώνα από το αγγλικό και το αμερικάνικο κίνημα των γυναικών.        

  Λεσβιακή γαστρονομία και μητρότητα

  Φυσικά η παράδοση δεν θα μπορούσε να λείπει και να προσδίδει διαχρονικά στοιχεία μέσω ηθών και εθίμων και στη συγκεκριμένη απαιτητική και καθόλα ιερή διαδικασία της γέννησης.  Στη Λέσβο η μάνα κατέχει τα πρωτεία σε πολλά σημεία διαχείρισης της καθημερινότητας ενώ ο ρόλος της επαυξάνεται όσο ο χρόνος ακολουθεί τη μονόδρομη πορεία του. Πολλά είναι τα στοιχεία που κάνουν τον ίδιο κύκλο κάθε φορά που ένα βρέφος έρχεται στον κόσμο. Και βέβαια κέντρο στην διατήρηση διαχρονικών τελετουργικών δεν είναι μόνο το νεοφερμένο μέλος της οικογένειας αλλά και η ίδια η μητέρα.
  Καταρχάς μόλις έχει ολοκληρωθεί  η επίπονη διαδικασία του τοκετού όσο εύκολη ή δύσκολη και να προκύψει να είναι η νέα μητέρα είναι καθόλα εξαντλημένη και ταλαιπωρημένη. Για αυτό έρχεται ξανά η γαστρονομία καταθέτοντας ένα ακόμη τρόπο για ανάκτηση δυνάμεων με γνώμονα πάντα το νησί και την πλούσια σοδειά του σε προϊόντα και μεταξύ τους συνδυασμούς απαραίτητους τουλάχιστον μέχρι να σαραντίσουν μάνα και παιδί. Η πρώτη γευστική ενίσχυση λοιπόν κρίνεται απαραίτητη και στη Λέσβο αποκαλείται «θάσο». Το συγκεκριμένο δυναμωτικό προκύπτει από βρασμένη αμυγδαλόψιχα η οποία μόλις έχει μετατραπεί  σε χυλό προστίθεται γάλα με διαλυμένο κορν φλάουρ. Μόλις έχει πάρει βράση προστίθεται και ανθόνερο. Μόλις πάρει δύο τρεις βράσεις μπαίνει σε μπολ και συνοδεύεται από μπόλικη κανέλλα.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (0 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή