• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Ναός Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικα

  Οι Άγιοι πατέρες αποτέλεσαν τον ενεργό πυρήνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τη διαμόρφωση και περεταίρω υγιή εξέλιξη της ορθόδοξης χριστιανικής πίστεως. Ο ιερός ναός που είναι αφιερωμένος εξολοκλήρου  στη μνήμη τους -πλην του μοναστηριακού που βρίσκεται στη Νίκαια- δεσπόζει σε ένα πευκόφυτο σημείο στο κέντρο του οικισμού του Άνω Χάλικα λίγες ανάσες από το κέντρο της Μυτιλήνης. Αποτελώντας ένα πραγματικό ησυχαστήριο ο ναός αποτελεί πόλο έλξης πιστών από κάθε γωνιά του νησιού μιας και πανορθόδοξα είναι μοναδικός στο είδος του.

  Θέτοντας με σοβαρότητα και άπλετο σεβασμό τους θεμέλιους λίθους της γνώσης, της εμπειρίας και προπαντός της ανόθευτης πίστεως και αφοσίωσης στους Θείους λόγους, οι 318 τον αριθμό Άγιοι Πατέρες μεταξύ των οποίων και πολλοί γνωστοί σύγχρονοι Άγιοι κατόρθωσαν να επαναφέρουν την Εκκλησία σε μία κατάσταση ισορροπίας πατάσσοντας κυρίως αιρετικά φαινόμενα που κυρίως περί το 325 μ.Χ. φάνταζαν αληθινά «ζιζάνια» σκορπίζοντας περίσσεια αμφιβολία και κυρίως δημιουργώντας έριδες και αμφισβήτηση στους κύκλους των πιστών όσον αφορά τα όσα είπε και έπραξε ο ίδιος ο Διδάσκαλος Ιησούς.
  Την προαναφερθείσα εποχή κάθε πόλη και ακολουθούσε τα δόγματα της πίστεως υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα όσον αφορά τελετουργικά, διοικητικά κλπ κομμάτια. Οι αιρέσεις βρίσκονταν στο ζενίθ με πλέον γνωστή αυτήν υποκινούμενη από τον θεολόγο και πρωτοπρεσβύτερο Άρειο. Ο ίδιος υποστήριζε ότι ο Χριστός ήταν δημιούργημα και όχι υπόσταση του Θεού θέτοντας έτσι και σε πλήρη αμφισβήτηση την τριαδική φύση του θείου δόγματος. Λόγω της έντονης πειθούς του είχε ήδη δημιουργήσει τεράστια ρήγματα στην τότε χριστιανική κοινότητα με αποτέλεσμα την κινητοποίηση και κατ επέκταση την συγκέντρωση των Αγίων Πατέρων στα πλαίσια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας. Μεταξύ των συμμετεχόντων το παρόν έδωσαν ο Άγιος Αλέξανδρος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ο Μέγας Αθανάσιος όντας τότε διάκος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Σπυρίδων και πολλοί άλλοι. Φυσικά εκεί βρέθηκε και  ο Άρειος ο οποίος συνέχισε παρά τα λεγόμενα των Αγίων Πατέρων να επιμένει στις δικές του θεωρίες. Τότε με βάση την παράδοση ο Άγιος Σπυρίδων έπιασε ένα κεραμίδι και είπε στον Άρειο: «Από ποια υλικά είναι φτιαγμένο»; Και τότε ο Άρειος απάντησε «από φωτιά, νερό και χώμα». Και τότε ω του θαύματος το κεραμίδι χωρίστηκε στα τρία αναφερθέντα υλικά μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων. Ωστόσο ο Άρειος συνέχισε να παραμένει αμετάπειστος. Ωστόσο ο ίδιος πέθανε μία ημέρα μετά τη Σύνοδο.
  Πέρα από τα ανωτέρω απόρροια της Συνόδου αποτέλεσε η σύνταξη του συμβόλου της Πίστεως από την αρχή (Πιστεύω εις έναν Θεόν) μέχρι και το σημείο «εις το Πνεύμαν το άγιον»….

  Επιστρέφοντας στα του Ιερού Ναού στον Άνω Χάλικα, εικάζεται ότι είναι αρκετά παλιός με το πρώτο κτίσμα να εμφανίζεται περί το 1852. Μάλιστα λέγεται ότι ο τότε Επίσκοπος επιθυμούσε τη δημιουργία 2 ναών στους Χάλικες (Άνω και Κάτω) αφιερωμένους στους 2 «καβαλαραίους» Αγίους δηλαδή στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Δημήτριο. Μάλιστα η ενορία στον Κάτω Χάλικα  είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.
  Ωστόσο η παράδοση θέλει τον Επίσκοπο να βλέπει ένα βράδυ στον ύπνο του από το σημείο που θα χτιζόταν ο ναός να βγαίνουν πολλοί ιερείς και δεσπότες και όταν τους ρώτησε ποιοι ήταν του είπαν ότι ήταν οι Άγιοι Πατέρες και ότι ο ναός θα έπρεπε να αφιερωθεί σε κείνους. Μία άλλη εκδοχή θέλει τους Λέσβιους να επηρεάζονται βαθύτατα από τα απέναντι παράλια όπου εκεί υπήρχε κανονικά ναός αφιέρωμα στους εν λόγω Αγίους και έτσι προέκυψε και αντίστοιχος στον Άνω Χάλικα.

  Από αρχιτεκτονικής απόψεως ο ναός είναι τρίκλητος, βασιλικός άνευ τρούλου αγγίζοντας περισσότερο το νησιωτικό πρότυπο που θέλει τους ναούς να φέρουν σκεπή. Στο εσωτερικό του δεσπόζει το μεγαλοπρεπές τέμπλο του έργο Μυτιληνιών καλλιτεχνών καθώς και μία τεραστίων διαστάσεων εικόνα της Ά Οικουμενικής Συνόδου χρονολογούμενη από το 1881 ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Παναγία η Τριχερούσα κατασκευασμένη από τον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό και η οποία αποτελεί το μοναδικό πιστό αντίγραφο της αυθεντικής εικόνας που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους. Μάλιστα είναι η μοναδική που απεικονίζει την Παναγία με 3 χέρια καθώς η παράδοση θέλει τον δημιουργό της να πέφτει θύμα του άρχοντα της πόλεως όπου διέμενε λόγω της ευλάβειας του στην Παναγία. Ο άρχοντας του είπε να πάψει να ζωγραφίζει εικόνες της Παναγίας, εκείνος αρνήθηκε και αυτός για να τον τιμωρήσει του έκοψε το δεξί χέρι. Το βράδυ ο άγιος είδε στον ύπνο του την Παναγία η οποία του έραψε το χέρι και μόλις ξύπνησε βρήκε το χέρι στη θέση του. Λέγεται ότι η χάρη της θεραπεύει γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γυναικολογικής φύσεως και δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Μάλιστα στον ιερό ναό στον Άνω Χάλικα έχει καταγραφεί και θαύμα με ένα ζευγάρι που ήταν άτεκνο αλλά τελικά απέκτησε ένα γιο. Τέλος στο ναό υπάρχουν και λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου, της Αγίας Ειρήνης και άλλων Αγίων.

  Η παρούσα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ναός αποτελεί καρπό συνεχούς προσπάθειας και συστηματικής δουλειάς του εφημέριου του πατήρ Στρατή Γιουσμά ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του στην εν λόγω ενορία το 2004. Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα γραφικό σημείο ενώ χαρακτηριστική είναι η μεγάλη αυλή με τα πεύκα από την οποία αντηχούν κάθε μέρα παιδικές φωνές των μικρών κατοίκων του οικισμού. Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι ο ναός αποτελεί πόλο έλξης μικρών και μεγάλων χάρη στα κατηχητικά μαθήματα και τις εβδομαδιαίες ωριαίες συγκεντρώσεις για παιδιά, εφήβους και ενήλικες υπό την εποπτεία του πάτερ Στρατή. Ανήμερα της γιορτής των Αγίων Πατέρων λαμβάνει χώρα παραμονή ο πανηγυρικός Εσπερινός, ανήμερα η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και μοιράζεται παραδοσιακό φαγητό στους πιστούς.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (3 ψήφοι)
  Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πλατζέντα Ο Κλήδονας »

  1 σχόλιο

  • παπά Στρατής Γιουσμάς

   παπά Στρατής Γιουσμάς

   Σύνδεσμος σχολίου Κυριακή 27 Μαΐου 2012 10:33

   Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των ενοριτών για την προβολή του ενοριακού μας Ναού. Η Χάρις των 318 θεοφόρων Πατέρων να σας σκέπει και να σας συντροφεύει στον Γολγοθά της ζωής.

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή