• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Ο Κλήδονας

  Ο Κλήδονας είναι γνωστότατη λαϊκή γιορτή σε ολόκληρη την Λέσβο.Είναι ένα πανάρχαιο λατρευτικό έθιμο, ένα είδος μαντείας με ομαδικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, που τελείται στις 24 Ιουνίου, προς τιμήν του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ημέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει το Γενέσιον του αγίου.

  Το έθιμο του Κλήδονα, αποτελεί μέρος της πλούσιας παράδοσης της πολιτικής μας κληρονομιάς και αναβιώνει στις διάφορες περιοχές του τόπου μας στις 23 και 24 Ιουνίου με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο. Το όνομα Κλήδονας προέρχεται από την αρχαία λέξη Κληδών-κληδόνος που σημαίνει τον οιωνό, το σημάδι, το μάντεμα.

  Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού,οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται και αναθέτουν σε κάποια ή σε κάποιες από αυτές να φέρουν από το πηγάδι ή την πηγή το “αμίλητο νερό”.Πρέπει να πάνε και να επιστρέψουν δίχως καθόλου να μιλήσουν γιατί τότε χάνει τη δύναμή του τη μαντική το αμίλητο νερό. Το έθιμο ορίζει να πειράζουν τις κοπελιές οι νεαροί για να τις κάμουν να μιλήσουν και τότε πρέπει να ξαναπάνε για νερό.Αφού το φέρουν, όλη μαζί η συντροφιά ετοιμάζει τα λεγόμενα “ριζικάρια” για να τα βάλουν στον Κλήδονα.Σκεπάζουν το άνοιγμα μ’ ένα κόκκινο πανί και (την επομένη) το ανοίγουν με μαντινάδες από τις γυναίκες του χωριού . Στο τέλος όλες οι κοπέλες πλύνονται  με το κληδόνερο και γεμίζουνε  το στόμα τους μ’ αυτό. Ύστερα τραβούν για κάποιο σταυροδρόμι . Εκεί περίμενουν να ακούσουν κάποιο αντρικό όνομα. Αυτό  θα είναι το όνομα του μελλοντικού τους συντρόφου.

  Ο λαός μας πιστεύει ότι τις τύχες τις φέρνει στις 23 του Ιούνη ο Αϊ – Γιάννης.

   

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (5 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή