• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Της Αγίας Μαρίνας στην...Αγία Μαρίνα

  17η Ιουλίου γιορτάζει η χάρη της Αγίας Μαρίνας και μαζί της ολόκληρο το χωριό της Λέσβου που φέρει το όνομα της. Σε απόσταση αναπνοής από τους Ταξιάρχες ή αλλιώς το Καγιάνι το χωριό της Αγίας Μαρίνας αποτελεί έναν γραφικό και άκρως αγαπημένο προορισμό ο οποίος ξεπροβάλλει στην Ανατολική πλευρά του καταπράσινου πευκόφυτου λόφου της Αμαλής 7,5 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της πόλης. Στολίδι του χωριού πέρα από τα καλοβαλμένα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεδάκια ξακουστά για τους λεσβιακούς μεζέδες τους και τις αναρίθμητες στιγμές ουζοποσίας ανάμεσα σε φίλους και οικεία πρόσωπα, αποτελεί η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με ιστορία αρκετών ετών.

  Ο ναός λέγεται ότι χτίστηκε σε ένα οικόπεδο που ανήκε από κοινού στους Μιχάλη Χατζηγιάννη και Νικόλαο Στεφανέλλη. Η χρήση του οικοπέδου ως κήπος έφερε τον δεύτερο ιδιοκτήτη αντιμέτωπο με ένα θαύμα το οποίο αφορούσε την εύρεση μίας εικόνας της Αγίας Μαρίνας κάτω από μία ροδιά. Και ενώ ο ίδιος την είχε πάει αρκετές φορές στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία η εικόνα κατά περίεργο τρόπο επέστρεφε στην ίδια θέση μέσα στο κτήμα. Μετά από αυτό το αξιοπερίεργο γεγονός οι προύχοντες του χωριού εγκατέλειψαν την ιδέα να χτίσουν το ναό σε άλλη τοποθεσία και κατέληξαν στην παρούσα θέση εκεί όπου η εκκλησία δεσπόζει μέχρι και σήμερα.
  Το κτίσιμο του ναού πιθανότατα τοποθετείται περί το 1797 με βάση και την αντίστοιχη επιγραφή που φιγουράρει επάνω από την κύρια είσοδο ενώ επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε 3 φορές.Ο Ναός έχει ρυθμό Βασιλικής .Οι διαστάσεις του είναι μήκος 19 μέτρα, πλάτος 10.50 μέτρα, ύψος 6 μέτρα. Στην δυτική πλευρά εξωτερικά όπου είναι ο νάρθηκας είναι εντοιχισμένα δύο ωραία μαρμάρινα θωράκια βυζαντινής εποχής και μια πλάκα με δικέφαλο αετό η οποία ήταν στο μέσον του Ναού. Τα Θωράκια έχουν μεταφερθεί από πολύ παλιά χρόνια από το βουνό Αμαλή όπου διακρίνονται ίχνη παλαιοχριστιανικού η βυζαντινού Ναού. Το τέμπλο του Ναού και ο θρόνος είναι έργα αρίστης ξυλογλυπτικής τέχνης, του 1839 όπως φαίνεται από κάποια χρονολογία που είναι χαραγμένη επάνω στον αρχιερατικό θρόνο. Το τέμπλο φέρει υπέροχες παραστάσεις.
  Κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας πλήθος πιστών συρρέουν στο ναό για να προσκυνήσουν την εικόνα της ενώ πάντα λαμβάνει χώρα πανηγύρι με κορυφαία την ιερά δοξολογία αλλά και τον εσπερινό παραμονή της γιορτής.


  *Οι πληροφορίες προέρχονται από το site www.agia-marina.org.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (2 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή