• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Της Αγίας Μαγδαληνής στο Σκόπελο

  Μία από τις ιερές πανηγύρεις του καλοκαιριού και συγκεκριμένα αυτή της 22ας  Ιουλίου ανήκει στην ισαπόστολο Αγία Μαρία Μαγδαληνή με το μοναστήρι της στο Σκόπελο να αποτελεί ένα κατεξοχήν ιδιαίτερο προορισμό για τον εορτασμό της μνήμης της. Χαρακτηριστικό στοιχείο δε που κάνει το χώρο ξακουστό είναι και οι υπόγειες πρωτοχριστιανικές (44-310 μ.Χ.) κατακόμβες τις οποίες επισκέπτεται πολύς κόσμος με δέος μέσω του κουβουκλίου που βρίσκεται εντός του ναού.

  Το έργο της δυναμικής μαθήτριας του Ιησού και κατόπιν του Αποστόλου Πέτρου ήταν έκδηλο από πολύ νωρίς. Την ώθησε δε μαζί με τη Μαρία του Κλωπά να βρεθεί εμπρός του αυτοκράτορα Τιβέριου στη Ρώμη καταγγέλλοντας την καταδίκη του Ιησού από τους Πιλάτο, Άννα και Καϊάφα. Μάλιστα όταν ο Τιβέριος αμφισβήτησε τα λεγόμενα της περί αναστάσεως του Ιησού έτυχε να περνάει από το χώρο μία υπηρέτρια κρατώντας ένα καλάθι με αυγά. Την ώρα που ο αυτοκράτορας αναφώνησε ότι θα πιστέψει στην Ανάσταση του Κυρίου μόνο αν γίνουν κόκκινα τα αυγά εγένετο θαύμα και τα αυγά κοκκίνισαν μόλις η Μαγδαληνή τα άγγιξε με το χέρι της.
  Τα κηρύγματα των λόγων του Ιησού έφεραν την Αγία Μαγδαληνή σε αρκετά μέρη με τη δύση της ζωής τη να τη βρίσκει στην Έφεσο δίπλα στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και στον οποίο έφερε κατά την παράδοση ένα ερυθρό λίθο από την Αποκαθήλωση του Ιησού όπου διακρίνονταν επάνω τα δάκρυα της Παναγίας. Όταν εκοιμήθη ετάφη στη σπηλιά που αργότερα ενταφιάστηκαν οι επτά Παίδες ενώ το λείψανο της ανευρέθη το 890 μ.Χ.  Λέγεται ότι ο αυτοκράτορας Λέων ο Σοφός ο οποίος έχτισε τον περίφημο ναό του Αγίου Λαζάρου στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε ο ίδιος στον ώμο του το λείψανο της Αγίας από την Έφεσο μέχρι το συγκεκριμένο ναό.

  Της Αγίας Μαγδαληνής στο Σκόπελο Γέρας
  Στο Σκόπελο η ανέγερση του υπάρχοντος ναού ο οποίος χτίστηκε το 1925  πέρασε από πολλά στάδια καθώς η Αγία Μαγδαληνή πραγματοποίησε πολλά θαύματα μέχρι να φτιαχτεί αρχικά στην περιοχή ένα ξύλινο πρόχειρο εκκλησάκι και στη συνέχεια μετά κόπων και βασάνων αρκετών κατοίκων να έρθουν στην επιφάνεια κατόπιν υποδείξεως της όπως αναφέρει η σχετική παράδοση οι υποβλητικές κατακόμβες οι αλλιώς «λαγούμια» τα οποία φτάνουν μέχρι το περίφημο αγίασμα. Μάλιστα με βάση την εκκλησιαστική αφήγηση ο Χαράλαμπος Ράλλης ήταν αυτός στον οποίο η Αγία μέσω ονείρου υπέδειξε να σκάψει στα συγκεκριμένα σημεία με σκοπό την εύρεση της εικόνας της αντιμετωπίζοντας απίστευτες δυσκολίες. Ωστόσο φθάνοντας στο σημείο στο οποίο σταματούν οι κατακόμβες ο ίδιος θεώρησε ότι έπρεπε να προχωρήσουν γιατί δεν είχαν βρει αυτό που έψαχναν. Μέσω  οράματος η αγία Μαγδαληνή του είπε ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει με τα εξής λόγια: "Εδώ που φθάσατε τώρα είναι αρκετά. Βρίσκομαι πια μια σπιθαμή απ' το πρόσωπο της γης και δεν χρειάζεται περισσότερο, παρά μία ή δύο γκασμαδιές για να φανερωθώ. Αλλά όχι τώρα. Δεν είναι ο κατάλληλος καιρός. Γι' αυτό θα αργήσουν ακόμα να με βρουν οι άνθρωποι. Αλλά όταν φανερωθώ θα είναι ημέρα Παρασκευή και κατά την ημέρα αυτή θα γίνουν πολλά θαυμαστά στο μέρος ετούτο...".
  Το πανηγύρι στη μνήμη της Αγίας Μαγδαληνής ήταν μία λαμπρή διαδικασία από τα παλιότερα χρόνια και όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Μάκη Αξιώτη «Στα χνάρια τα παλιά – Οδοιπορικό γύρω από τον Κόλπο της Γέρας»: «Εδώ κάτω από τα μεγάλα πυκνόφυλα πλατάνια γίνεται το μεγάλο πανηγύρι που μαζεύει κόσμο από όλο το νησί. Όλη τη νύχτα χορεύουν τον «μπαλό» στα καφενεία. Με την αύριο (23 Ιουλίου) γίνεται το «σώσε». Οι Σκοπελιανοί αφήνουν το χωριό τους και «συνοπαίρνουν» στον κάμπο μετά από αυτό το πανηγύρι. Παλτά έμενε μόνο ο «πασβάντης» (πληρωμένος από τον κοινότητα φύλακας) να το φυλάει».

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (6 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή