• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

  "Το Σταυρό σου προσκυνούμε Δέσποτα", ψάλλει ο κλήρος και οι πιστοί ακολουθούν ένα ακόμη χορό δοξολογίας προς τιμήν της μεγάλης εορτής της χριστιανοσύνης. Του Σταυρού λοιπόν κάθε χρόνο ανήμερα της 14 Σεπτεμβρίου και εκκλησίες και ξωκλήσια γεμίζουν κόσμο ο οποίος κατανυκτικά ακολουθεί το τελετουργικό το οποίο περιλαμβάνει θεάρεστους ύμνους που εξιστορούν το χρονικό της ανακαλύψεως και υψώσεως του Τιμίου Ξύλου. Η ανακάλυψη έγινε από την Αγία Ελένη μητέρα του αυτοκράτορος του Βυζαντίου Κωνσταντίνου του Μέγα με τις υποδείξεις ερευνητών οι οποίοι πρωταγωνιστήσαν σε μία μεγαλοπρεπή αποστολή υπό τη χρηματοδότηση του αυτοκράτορα.

  ΙΣΤΟΡΙΚΟ
  Το 326 η Αγία Ελένη βρέθηκε στους Αγίους Τόπους με σκοπό να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει το θεό για τις νίκες του γιου της Κωνσταντίνου. παράλληλα με εντολή του ίδιου ξεκίνησε το χτίσιμο ναού στο λόφο του Γολγοθά εκεί όπου ο αυτοκράτορας Ανδριανός είχε χτίσει προ διακοσίων ετών ειδωλολατρικό ναό αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών η σκαπάνη χτύπησε επάνω σε 3 σταυρούς ένας εκ των οποίων ήταν αυτός επάνω στον οποίο μαρτύρησε κια παρέδωσε το πνεύμα του ο διδάσκαλος Ιησούς. Οι άλλου 2 ήταν αυτοί επάνω στους οποίους σταυρώθηκαν οι ληστές. Για να διαπιστωθεί ποιο ήταν το Τίμιο Ξύλο τοποθετήθηκαν και οι 3 επάνω σε άψυχη γυναίκα. Ωστόσο μόνο στο άγγιγμα τους ενός εξ αυτών το σώμα της αναστήθηκε. Επρόκειτο φυσικά για τον σωστό, αυτόν τον οποίο αργότερα ήρθαν να προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί. Λόγω της πληθώρας του κόσμου ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος ανέβηκε στον άμβωνα του ναού υψώνοντας το Σταυρό μπροστά σε όλο το ευσεβές πλήθος. Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη ύψωση. Βάση των χριστιανικών κειμένων και όπως καταγράφεται από τους Μητροπολίτες Σερβίων, Κοζάνης και Διονυσίου στο "Εικόνες έμψυχοι","ύστερα από 280 περίπου χρόνια, το 614, οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα, έκαναν μεγάλες καταστροφές, πήραν αιχμάλωτο τον Πατριάρχη Ζαχαρία και μαζί τη μεγάλη ασημένια λειψανοθήκη, στην οποία η αγία Ελένη είχε φυλάξει τον τίμιο Σταυρό. Ο αυτοκράτορας Ηρά­κλειος, ύστερα από 14 χρόνια, έκανε εκστρατεία, έφτασε νικητής ως την πρωτεύουσα της Περσίας, ελευθέρωσε τους αιχμαλώτους χριστιανούς, πήρε τον τίμιο Σταυρό και τον Πατριάρχη Ζαχαρία και γύρισε στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί κατέβηκε στα Ιεροσόλυμα, έβγαλε το βασιλικό στέμμα και ανυπόδητος, σηκώνοντας το κιβώτιο με το τίμιο ξύλο το έφερε στο Γολγοθά. Εκεί, πάλι στις 14 Σεπτεμβρίου και στο ναό της Αναστάσεως, ο Πατριάρχης Ζαχαρίας ύψωσε στον άμβωνα τον Σταυρό κι ο λαός έψαλλε «Σώσον, Κύριε, τον λαόν σον…»

   

  Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΕΛΕΙ...
  ...τη μέρα αυτή να μνημονεύονται και να μοιράζονται στους πιστούς τα λεγόμενα "σταυρολουλούδια" αποτελούμενα από βασιλικό εις ανάμνηση της παράδοσης που θέλει άρωμα βασιλικού να οδηγεί τα βήματα της Αγίας Ελένης στον τόπο που βρισκόταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός , γαρίφαλα, δεντρολίβανο και άλλα άνθη. Μάλιστα οι νοικοκυρές τα αποξηραίνουν για να τα χρησιμοποιήσουν για θυμίαμα ξορκίζοντας το κακό.
  Παράλληλα μοιράζεται αγιασμός ο οποίος έχει την ισχύ της Θείας Κοινωνίας και γι αυτό προηγείται νηστεία πριν την πόση του. Μάλιστα ο αγιασμός της 14ης Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα ιερός και γι αυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή προσφόρου. Ακόμη χρησιμοποιείται για την παρασκευή προζυμιού με σκοπό την παραγωγή ψωμιού. Στο Λισβόρι συγκεκριμένα εκεί όπου εκτός από όλα τα άλλα αγαθά που παράγονται δηλαδή γλυκάνισο, κύμινο και ρεβύθια ξακουστή είναι η φήμη του εξαιρετικού ψωμιού. Πρόκειται για άρτο ο οποίος παράγεται με άκρως παραδοσιακό τρόπο και ψήνεται επάνω σε πυρότουβλα, εξ ού και η μοναδική γεύση του. Το προζύμι λοιπόν φτιάχνεται από αγιασμό ανήμερα της Υψώσεως προερχόμενο από το ναό του χωριού με τον οποίο αραιώνεται το αλεύρι. Μάλιστα η διαδικασία ξεκινάει και ολοκληρώνεται εντός μίας εβδομάδας μέχρι να φουσκώσει. Με τη ζύμη αυτή φτιάχνονται και οι εξαιρετικές παραδοσιακές πίτες οι οποίες αποτελούσαν παλιότερα μία θρεπτική τροφή ενώ για γέμισμα χρησιμοποιούσαν υπολείμματα κρέατος το λεγόμενο "καβουρμά".

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (1 Ψήφος)
  Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο άγιος που... φανερώνει μυστικά O Tρύγος »

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή