• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Το Κυριακάτικο τραπέζι

  Κάποτεη Κυριακή ήταν η μέρα του Θεού και της ξεκούρασης.  Ο κόσμος πήγαινε στην εκκλησία το πρωί και μετά η οικογένεια μαζευόταν στο σπίτι για ένα πλούσιο γεύμα που συνήθως θα περιελάμβανε κρέας.

  Το Κυριακάτικο τραπέζι είναι μέρος της παράδοσης , της κουλτούρας μας που ευτυχώς στην Λέσβο αναβιώνει μέχρι και σήμερα. Τα περισσότερα σπίτια τα μεσημέρια της Κυριακής στρώνουν το τραπέζι για να φάνε όλοι μαζί οικογενειακά .

  Ο πατέρας κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού, η μητέρα φέρνει το ταψί με το φαγητό και η υπόλοιπη οικογένεια κάθεται γύρω γύρω. Στο τραπέζι αυτό δεν χορταίνει μόνο το στομάχι αλλά και η ψυχή!! Είναι η οικειότητα που περιβάλλει το κυριακάτικο τραπέζι. Αυτού που μοιράζεσαι με ανθρώπους που αγαπάς . Αυτά τα μικρά τελετουργικά που κάθε οικογένεια τηρεί, στο βαθμό που μπορεί, είναι πολύ σημαντικά , ειδικά τώρα  όπου εργάζονται και οι δύο γονείς και τις καθημερινές δεν τρώνε όλοι μαζί τα μεσημέρια.

  Στο Κυριακάτικο τραπέζι της Λέσβου κύριο φαγητό, το Γιουβέτσι , που ψήνεται μέσα σε πήλινο τσουκάλι σε κάποια χωριά ή στην γάστρα πιά.

  Μην ξεχνάτε το τραπέζι της Κυριακής . Τα παιδιά σας θα έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις απ αυτό και εσείς θα έχετε την ευκαιρία έστω μία φορά την εβδομάδα να  συναντηθείτε , να συζητείστε , να πιείτε ουζάκι και να γλεντήστε με την οικογένειά σας!

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (0 ψήφοι)
  Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « O Tρύγος Άγιος Ιγνάτιος Αγαλλιανός »

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή