• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Άγιος Ιγνάτιος Αγαλλιανός


  Ο άγιος Ιγνάτιος είναι από τους περισσότερο γνωστούς στο νησί μας τοπικούς αγίους.Ο Ιγνάτιος είχε το βαπτιστικό όνομα Ιωάννης. Αργότερα όταν χειροτονήθηκε, πήρε το όνομα Ιγνάτιος.

  Η Μονή Λειμώνος-Αγίου Ιγνατίου βρίσκεται στο κέντρο του νησιού βορειοδυτικά του χωριού Καλλονή. Είναι η μεγαλύτερη και πιο επιβλητική μονή του νησιού. Χτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους (1526) από τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο Αγαλιανό, Στο χώρο της μονής λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη με 5.000 τόμους (από το 1502 έως σήμερα), βυζαντινά και υστεροβυζαντινά χειρόγραφα από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, πατριαρχικά σιγίλια και σουλτανικά φιρμάνια.

  Όλο το χρόνο έρχονται από όλα τα μέρη της γης πολλές χιλιάδες πιστοί Ελληνες και ξένοι με ευλάβεια στον ιερό χώρο της Μονής Λειμώνος. Η προσέλευση τωους  κορυφώνεται στις 13 Οκτωβρίου παραμονή καθώς και ανήμερα της γιορτής στις 14  Οκτωβρίου. άνδρες, γυναίκες και παιδιά καταφθάνουν με κάθε μέσο ακόμα και με τα πόδια στη Μονή για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο Ιγνάτιο της επαρχίας Μηθύμνης.Ο Ιερός χώρος του Καθολικού περικλείεται από ένα αύλειο χώρο. Στον αύλειο χώρο και στο Καθολικό απαγορεύεται ανέκαθεν η είσοδος στο γυναικείο φύλλο. Αποτελεί ΑΒΑΤΟΝ για τις γυναίκες.

  Παράλληλα λειτουργούν: Μουσείο Εκκλησιαστικής και Λαϊκής τέχνης με εντυπωσιακό πλούτο εκκλησιαστικών σκευών, εικόνων, ιερατικών αμφίων και άλλων ξυλόγλυπτων αντικειμένων, και το μοναδικό στην Λέσβο Γεωλογικό Μουσείο ( 1990 ), όπου παρουσιάζονται τα κυρίαρχα Λεσβιακά πετρώματα, καθώς και ορυκτά-μεταλλεύματα του νησιού.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (0 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή