• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Του Αγίου Δημητρίου (Τ αγιού Δημητριγιού)

  Δημήτριον νύττουσι λόγχαι Χριστέ μου,Ζηλοῦντα πλευρᾶς λογχονύκτου σῆς πάθος. Εἰκοστῇ μελίαι Δημήτριον ἕκτῃ ἀνεῖλον.Πολλοί οι Δημήτριδες και οι Δήμητρες στο νησί. Αρκετές και οι εκκλησιές και τα εκκλησσάκια στην χάρη του.Οσο για τα πανηγύρια τούτη την μέρα την μέρα της χάρης του?

  Το πρώτο και γνωστό είναι το μεγάλο πανηγύρι στην Μόρια με την θυσία του ταύρου την παραμονή , το ολονύχτιο γλέντι φτιάχνοντας το κεσκέσι και τους Ιππικούς αγώνες ανήμερα της γιορτής...ακολουθούν όλα τα σχετικά που του πρέπουν ενός τέτοιου πανηγυριού , γλέντια στα καφενεία , με χορό και μουσική από ντόπιους οργανοπαίκτες.

  Το δεύτερο πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου είναι στον Μεσαγρό της Γέρας κάτω από το Ναό της Αφαίας.Μάλιστα την συγκεκριμένη ημερομηνία ανήμερα του Αγίου Δημητρίου οι Μεσαγρότες  έσπερναν τα χωράφια τους,  για να έχουν  καλή και ευλογημένη σοδειά.

  Στην Αγρα επίσης γίνεται πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.Σήμερα παραμονή γίνεται περιφορά της εικόνας με το χωριό ολόκληρο να ακολουθεί τον παπά με την εικόνα και το βραδυ έχει γλέντι στα καφενεία , ενώ αύριο άνθρωποι του χωριού αλλά και απ τα γύρω χωριά πηγαίνουν στην εκκλησία για να προσκυνήσουν.

  Έχει μια ζεστασιά  αυτή η γιορτή τ' αγίου Δημητρίου οι νοικοκυρές στρώνανε  τα σπίτια τους και τα στολίζαν με τα χμωνιάτκα χράμια , Πρωτοφορούσαν σήμερα στην εκκλησιά τα χειμωνιάτικα ρούχα τους μεγάλοι και μικροί.Αυτή η γιορτή σήμαινε την άφιξη του χειμώνα καθώς και το ξεκίνημα για το λιομάζωμα.Τα χρυσάνθεμα ή αλλιώς τα "Αγιοδημητριάτικα" ήταν και είναι τα λουλούδια που προσφέρονται σαν δώρο στους εορτάζοντες μιας και τούτη την εποχή βρίσκονται στις δόξες τους ,μιας και ανθίζουν περίπου στη γιορτή του Αγίου.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (0 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή