• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγε...

  .."Δυσωπούμεν σε αεί ημείς οι ανάξιοι".. Η εισαγωγή από το απολυτίκιο των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ γεμίζει δέος την ψυχή κάθε πιστού που αναζητά προστασία υπό την σκέπη των Αρχαγγέλων. Τα τάγματα που υπακούν στις εντολές τους  αποτελούν καταφύγιο για όσους έχουν ανάγκη να βιώσουν τη Θεία Χάρη κατόπιν μεσιτείας τους προς τις ανώτερες πνευματικές Δυνάμεις. Οι φτερούγες των Αρχαγγέλων αποτελούσαν και αποτελούν έναυσμα για να ανοίξουν τα κανάλια της καρδιάς συναντώντας τα στρώματα του αιθέριου σώματος σε διαστάσεις πέραν των βιολογικών. Γιατί τα αναρίθμητα θαύματα στο όνομα των Αρχαγγέλων σε συνδυασμό με τον καταληκτικό ρόλο που διαδραματίζουν στη θρησκευτική πίστη και παράδοση των Λέσβιων οι οποίοι ανήμερα της Χάρης τους τιμούν από το 1912 και την απελευθέρωση του νησιού έχουν πραγματικά αναγάγει την υπόσταση τους σε ένα ιερό και συνάμα αξιοσέβαστο μυστήριο. Η παρουσία των Αρχαγγέλων έκδηλη σε κάθε γωνιά της λεσβιακής γης και οι ναοί προς τιμήν τους γραφικοί και παράλληλα κομβικής φύσεως για όσους αναζητούν τη γαλήνη στις δεήσεις προς τιμήν Τους. 8η Νοεμβρίου λοιπόν, μία ημέρα με θρησκευτικές αλλά και εθνικές καταβολές για τη Λέσβο η οποία τιμά τους Αγγέλους της αλλά και τους ήρωες που δώρισαν ψυχή τε και σώματι για την απελευθέρωση της από τον τουρκικό ζυγό.

  Η καρδιά του νησιού χτυπά με βάση τη βούληση των αιώνιων Προστατών του. Τα θέλω συρρικνώνονται μπροστά στα πρέπει που διέπονται από το σεβασμό και την κατάνυξη των πιστών οι οποίοι προσεγγίζουν τα ιερά ορμητήρια της δράσης Τους με αφοσίωση στην τεράστια δύναμη Τους. Οι άυλες υπάρξεις τους αιθέρια κυοφορούν κάθε στιγμή την ελπίδα για προστασία θέτοντας βάσεις για ένα υγιές παρόν και ένα ακόμη πιο στιβαρό μέλλον. "Ταξιαρχέλιμ βάλι του χερς", αναφωνούν στην ντόπια διάλεκτο οι Λέσβιοι οι οποίοι κάθε φορά που επικαλούνται την παρέμβαση των Μιχαήλ και Γαβριήλ νιώθουν παράλληλα να διακατέχονται από έναν ιερό και ανεξήγητο ιερό φόβο. Οι Άγγελοι είναι ζωντανοί ολοζώντανοι. Το αποδεικνύουν συνεχώς χάρη στην ενεργό και συνεχή θαυματουργό τους δράση η οποία καταγράφεται καρέ καρέ στα αντίστοιχα βιβλία με αφιερώματα προερχόμενα από τα ξακουστά προσκυνήματα τους στο Καγιάνι  και φυσικά στο Μανταμάδο. Ωστόσο η μεν πρώτη ενορία γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη χάρη των Αρχαγγέλων ανήμερα της επετείου της 8ης Νοεμβρίου ενώ στο Μανταμάδο το πανηγύρι γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων 15 ημέρες μετά τη γιορτή του Πάσχα. Στη Λέσβο την τιμητική τους έχουν τα ονόματα που προέρχονται από τους Αρχαγγέλους και μάλιστα κάποια είναι καθαρά ντόπια όπως Ταξιαρχούλα, Στρατούλα, Ταξιάρχης, Στρατής κ.τ.λ.

  Των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καγιανίου
  Ο ναός χτίστηκε για τρίτη φορά επάνω στα θεμέλια των προηγούμενων ναών το 1903 και έκτοτε έχει υποστεί αρκετές αλλαγές και επεκτάσεις των εγκαταστάσεων του. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην είσοδο του ναού καθώς και η εσωτερική μεγάλων διαστάσεων καλυμμένη με ασημένια επένδυση εικόνα που δεσπόζει στο αριστερό κλίτος. Οι κάτοικοι του χωριού που αποκαλείται και Ταξιάρχες χάρη στην παρουσία των Αρχαγγέλων θυμούνται με συγκίνηση τις εκδηλώσεις εορτασμού των αλλοτινών καιρών ανήμερα της 8ης Νοεμβρίου. Ο κύριος Νίκος Πρίμπας αναπολεί σκεπτόμενος το πως διασκέδαζαν οι Καγιανιώτες αλλά και όλοι οι Λέσβιοι οι οποίοι συνέρρεαν κατά εκατοντάδες στο ναό. Ο ίδιος θυμάται ότι όλη η εξωτερική σκάλα που οδηγεί στον αύλειο χώρο ήταν καλυμμένη με κοφίνια γεμάτα κάστανα, μήλα και κυδώνια τα οποία μοσχοβολιστά και ολόφρεσκα πωλούνταν από Αγιασώτες μικροπωλητές. Παντού στην αυλή υπήρχαν παγκοι με μαλλί της γριάς, ζεστή μπουγάτσα,χαλβά και αφράτους φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες. Φυσικά περίοπτη θέση κατείχαν και οι συνθέσεις παιχνιδιών για τους μικρούς επισκέπτες. 
  Ο πανηγυρικός εσπερινός αλλά και η αντίστοιχη Θεία Λειτουργία αποτελούσαν πόλο έλξης για δεκάδες πιστούς οι έφθαναν με τα πόδια από κάθε γωνιά της Λέσβου. Η κυρά Ρήνη θυμάται ότι ο κόσμος έφθανε πολύ νωρίς το μεσημέρι με σκοπό να βρει μία γωνιά και να σταθεί για να πάρει μέρος σε όλα τα ιερά τεκταινόμενα που θα επακολουθούσαν. Όλη η αυλή ήταν καλυμμένη από κιλίμια και κουρελούδες ενώ η πρόσβαση στο ναό ήταν σχεδόν αδύνατη λόγω του μεγάλου αριθμού των πιστών που κάθονταν κατάχαμα περιμένοντας τον εκκλησιασμό. Παράλληλα το χωριό βρισκόταν σε εορταστική τροχιά για 2 ίσως και 3 ημέρες με τα καφενεία να φιλοξενούν ορχήστρες για ζωντανό πρόγραμμα μέχρι πρωίας της επομένης. Φυσικά μπορεί στο παρόν τα ανωτέρω να αποτελούν ηχηρές πινελιές του χθες ωστόσο κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καγιανίου γεμίζει ασφυκτικά με πιστούς. Μικροί και μεγάλοι δεχόμενοι το χαρτάκι με το σταυρό στο πέτο το οποίο καρφιτσώνεται προσεκτικά από τα παιδιά του χωριού μπαίνουν στο ναό για κεράκι και βέβαια προσκύνημα των ιερών εικόνων λαμβάνοντας μέρος και στις θρησκευτικές πανηγυρικές ακολουθίες. Σημειωτέον ότι μία εβδομάδα πριν η νηστεία είναι απαραίτητη για όσους την ακολουθούν προς τιμήν των Αγίων Αρχαγγέλων ενώ ακολουθώντας την παράδοση οι γυναίκες του χωριού κρατούν ζωντανό ένα ακόμη έθιμο. Για μία ολόκληρη εβδομάδα πριν τις 8 Νοεμβρίου κοιμούνται στο γυναικωνίτη του ναού αφού πρωτίστως έχουν πραγματοποιήσει την ακολουθία της παρακλήσεως με απολυτίκια και ψαλμούς των Αρχαγγέλων. Οι μαρτυρίες των γυναικών είναι πολλές και συγκλονιστικές και οι οποίες αναφέρονται στη συνεχή παρουσία των Μιχαήλ και Γαβριήλ με πολλούς θαυματουργούς και ανεξήγητους τρόπους κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο ναό. "Εκ των κινδύνων λυτρώσασθαι ημάς ως Ταξίαρχοι των άνω Δυνάμεων"... Και του χρόνου!!

  Tων Αγίων "Ασωμάτων" στον...Ασώματο.
  Κάθε χρόνο ανήμερα των Ταξιαρχών στον Ασώματο στήνεται γιορτή. Η άϋλη κοινώς ασώματη υπόσταση των Αρχαγγέλων έδωσε στο γραφικό ημιορεινό χωριό το όνομα του. Ο ναός των Ασωμάτων δεσπόζει επιβλητικά λίγα λεπτά μετά την είσοδο στο χωριό και βέβαια αποτελεί πόλο θαυμασμού τόσο για τη θαυμάσια αρχιτεκτονική του όσο και για την περιποιημένη και καλοβαλμένη αυλή του με λογής λογής λουλούδια και δέντρα. Περίοπτη θέση στον περίβολο κατέχει  και το νεοσύστατο Λαογραφικό Μουσείο καθώς και το αντίστοιχο Θρησκευτικό-Εκκλησιαστικό. Και στα δύο σημεία ο επισκέπτης συναντά κειμήλια και ευρήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουλτούρα και την μακραίωνη ιστορία του χωριού και των κατοίκων του. Φυσικά ο ναός των Ασωμάτων Ταξιαρχών είναι από τους αρκετά παλιούς του νησιού. Τα πρώτα του εγκαίνια χρονολογούνται περί το 1796 ενώ το κτίσμα προϋπήρχε αρκετά νωρίτερα. Η πρόσφατη ανακαίνιση στην οποία υπεβλήθη έδωσαν στο ναό μία επιπλέον αίγλη και φωτεινότητα κάνοντας να διακριθούν τα επιμέρους αριστοτεχνικά δείγματα εσωτερικής δόμησης σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά μελετημένες αγιογραφίες κάποιες από τις οποίες προέρχονται από το ευλογημένο χέρι του φημισμένου εκ Ασωμάτου  αγιογράφου Παναγιώτη Πολυχρόνη. Φυσικά ανήμερα της γιορτής των Ταξιαρχών ο ναός πλημμυρίζει πιστούς οι οποίοι απευθύνουν τις δεήσεις τους στις ανώτερες αγγελικές δυνάμεις. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η παράδοση απαιτεί να μοιραστούν στους πιστούς ελιές αλλά και σαλιγκάρια στιφάδο. Η κατακλείδα της εορταστικής ατμόσφαιρας γράφεται στα ταβερνάκια του χωριού με άφθονο κρασί και ούζο, ντόπια μεζεδάκια και φυσικά ζωντανή μουσική...

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (2 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή