• Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές
 • 25 Μαρτίου: Ελληνική Επανάσταση Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και το έθιμο του μπακαλιάρου

   

   

   

   

  Διπλή γιορτή

  Στις 25 Μαρτίου ημέρα εορτασμού της επανάστασης του 1821 αλλά και ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι λόγοι που «επέβαλλαν» τον κοινό εορτασμό τους είναι διάφοροι. Τέτοια μέρα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός το 1821 σήκωσε το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης κατά της οθωμανικής σκλαβιάς που κρατούσε 400 χρόνια και κήρυξε την έναρξη του Ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία. 

  Σήμερα γιορτάζουμε και τον  Ευαγγελισμό της  Θεοτόκου, την χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Ιησού Χριστού που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ και στην εκκλησιαστική γιορτή που τελείται 25 Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού.

  Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το "ευάγγελος" (=ευ+άγγελος < αγγέλω) μια παλαιότερη ελληνική λέξη. "Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου". Ο Γαβριήλ φανερώνει το περιεχόμενο της ευαγγελίας του. Η Μαρία θα φέρει στον κόσμο έναν γιο τον οποίο θα ονομάσει Ιησού .

  Παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά μιας και κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Με εξαίρεση τα νησιά όπου το φρέσκο ψάρι είναι άφθονο, στην  υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτελούσσε την εύκολη λύση, μιας και ήταν πιο εύκολο να τον προμηθευτεί κανείς και επιπλέον, μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου. Έτσι  πέρασε στην παράδοση και έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

  • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
   (2 ψήφοι)

  Προσθήκη σχολίου

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.
  επιστροφή στην κορυφή