Το LesvosKitchen στο κρουαζιερόπλοιο «Salamis Filoxenia» - Βίντεο

  • Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γιορτές

Ελάτε συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι γεύσεων και πολιτισμού με κοινό παρονομαστή το νησί της Σαπφούς έτσι όπως παρουσιάστηκε στα μάτια των 500 επιβατών και του πολυάριθμου προσωπικού του κυπριακών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιου "Salamis Filoxenia" το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης 2 φορές μέσα στον Ιούλιο γεμίζοντας τα μάτια και την ψυχή των επιβατών του με εικόνες  παγκοσμίως μοναδικές.

Διαβάστε περισσότερα...

"Γλιτωματα της Ελιάς" Παλαιόκηπος Γέρας

Στις 3 Ιουνίου η ομάδα του Lesvoskitchen έφθασε στο γραφικό χωριό της Γέρας Παλαιόκηπος και αναβίωσε μαζί με κατοίκους και μέλη του νεοσύστατου Πολιτιστικού Συλλόγου "Οι ρίζες μας" ένα αρκετά παλιό αλλά παράλληλα ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπημένο έθιμο συνδεδεμένο με το πέρας της ελαιοκομικής περιόδου. Ήρθε η ώρα και φέτος για τα "Γλιτώματα της ελιάς" οι ρίζες των οποίων χάνονται αρκετές δεκατίες νωρίτερα. Τότε που κάθε ενασχόληση με τη γη και την αφθονία της σε αγαθά και υπηρεσίες αποτελούσε γιορτή. Με περίσσεια ζωντάνια και κέφι χωρίς να ακολουθούν τον παλμό καμιάς κρίσης οι παρευρισκόμενοι και οργανωτές μας άφησαν μοναδικές πινελιές παράδοσης ενώ δίνοντας χώρο στην γαστρονομία σέρβιραν σε όλους αφού προηγουμένως είχαν παρασκευάσει ακολουθώντας τις επιταγές της ντόπιας συνταγής λαχαριστούς λουκουμάδες με καρύδι και κανέλλα καθώς και αφράτο ελιόψωμο....Άλλωστε δεν ξέχασε κανέις ότι εκείνη τη μέρα με αφορμή τα "Γλιτώματα" γιόρταζαν από πάντα οι ελαιοπαραγωγοί αποτίωντας ύψιστο φόρο τιμής στον ευλογημένο καρπό που έθρεψε γενιές και γενιές Λέσβιων, την ελιά........

Διαβάστε περισσότερα...

Καγιάνι (Ταξιάρχες)-Bίντεο

700 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα  κρεμασμένο από το βράχο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Μάρμαρο»,στη βουνοπλαγιά της Αμαλής, ο οικισμός του Καγιανίου ατενίζει τον κόσμο σαν βγαλμένος από τα απόκρυφα της πλάσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα Μεσοτόπου - συνεταιρισμος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μεσότοπος είναι ένας τόπος με ιστορία και παράδοση μοναδικές στο είδος τους. Οι κάτοικοι πιστοί στα ήθη και τα έθιμα του γραφικού αυτού χωριού κρατούν καλά φυλαγμένα μέσα τους κάθε ψηφίδα αναμνήσεων και διηγήσεων από τα χείλη των παλαιότερων μεταλαμπαδεύοντας στους νεότερους όλα όσα ο χρόνος τείνει να απομονώσει στη λήθη. Περίοπτη θέση στα της παράδοσης του τόπου κατέχει το φημισμένο πλέον καρναβάλι με πρωταγωνιστές τους κουδουνάτους αλλά και τα σατυρικά δρώμενα γραμμένα από το χέρι κατοίκων της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS